ECB rekordně snížila úroky, bankám nabídne levné půjčky

Frankfurt nad Mohanem - Evropská centrální banka snížila svou základní úrokovou sazbu o 0,1 procentního bodu na nové rekordní minimum 0,15 procenta. Navíc její depozitní sazba se poprvé dostala do záporné hodnoty, komerční banky tak budou muset za své peníze uložené u ECB platit. ECB dnes také představila nová nekonvenční opatření na podporu ekonomiky zahrnující nabídku levných půjček pro komerční banky. Centrální banka se těmito kroky snaží podpořit poskytování úvěrů a zabránit deflaci v eurozóně.

Úrokové sazby Evropské centrální banky klesají bez přerušení už od července 2011, kdy byla základní úroková sazba 1,5 %. Zároveň banka dodala, že další měnověpolitická opatření oznámí později. Jen u sazeb tedy nezůstane.

Ve snaze zabránit deflaci v eurozóně snižuje banka také depozitní sazbu, která po dnešní změně klesla z dosavadní nulové úrovně na minus 0,1 procenta, což znamená, že komerční banky budou muset za uložení svých peněz ECB zaplatit. Někteří ekonomové se obávají, že banky by náklady spojené se zápornou depozitní sazbou mohly přenést na klienty.

  • „Banky tak fakticky budou platit za to, že si u ECB uloží peníze. Měly by být motivovány peníze půjčovat do reálné ekonomiky i za cenu snížení úrokových sazeb. Je možné, že historicky nízké sazby u hypoték a spotřebních úvěrů dále poklesnou. To by mělo přinést zvýšenou poptávku po nich, na což ECB vsází,“ vysvětlil investiční specialista Brokerjet ČS Mikuláš Splítek.
  • „Je zde snaha posílit důvěru na mezibankovním trhu a přimět banky, aby své peníze neparkovaly u evropské centrální banky, ale poskytovaly je do oběhu,“ doplňuje Ondřej Jonáš, investiční bankéř. 

Základní úroková míra ECB
Zdroj: ČT24/ECB

ECB nabídne komerčním bankám levné půjčky

Evropská centrální banka také představila nová nekonvenční opatření na podporu ekonomiky zahrnující nabídku levných půjček pro komerční banky. Půjčky se splatností 4 roky budou určeny k tomu, aby je banky půjčily nefinančním organizacím v soukromém sektoru, a nesmí být použity na nákup nemovitostí. Půjčka může pokrýt maximálně 7 % bankou celkově poskytnutých prostředků. Prezident ECB Mario Draghi řekl, že ECB rovněž připravuje nákupy dluhopisů malých podniků, aby jim tak poskytla finance na provoz.

Inflace je nebezpečně nízko

Meziroční míra inflace v eurozóně v květnu klesla na 0,5 procenta z dubnových 0,7 procenta. Nachází se tak hluboko pod dvouprocentní hranicí stanovenou ECB jako strop cenové stability. Již déle než půl roku se navíc drží pod jedním procentem, tedy v oblasti, kterou šéf banky Mario Draghi označuje za nebezpečnou.

Ekonomika ČT24: ECB budou banky za uložení peněz platit (zdroj: ČT24)

Ekonomika eurozóny v prvním čtvrtletí podle aktuálních údajů zpomalila mezičtvrtletní růst na 0,2 procenta z tempa 0,3 procenta v předešlém čtvrtletí. Eurozóna se stále ještě zotavuje ze své nejdelší recese, která trvala rok a půl a skončila loni ve druhém čtvrtletí.

K uvolnění měnové politiky letos Evropskou centrální banku vyzval například Mezinárodní měnový fond nebo Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Kvůli vysokému kurzu eura se zásahu banky dožadovali také někteří francouzští politici.

Euro reagovalo na kroky ECB propadem na čtyřměsíční minimum vůči dolaru, evropské akcie naopak zpevňovaly. Index Euro STOXX 50, který zahrnuje přední akcie v eurozóně, se tak vyšplhal na svou nejvyšší úroveň od září 2008.

Prognóza ECB

ECB zveřejnila také hospodářské prognózy pro eurozónu. Odhad letošní inflace snížila na 0,7 procenta z dříve předpokládaného 1 procenta. V roce 2015 počítá s nárůstem inflace na 1,1 procenta.

Ekonomika eurozóny pak podle prognózy letos stoupne o 1 procento, zatímco v březnu počítala s růstem o 1,2 procenta. Příští rok by měl růst zrychlit na 1,7 procenta

Francouzská vláda dnešní kroky ECB přivítala. Přinášejí prý podporu stagnující francouzské ekonomice i hospodářskému růst v celé eurozóně. Představitelé Německa, kde jsou nízké úroky nepopulární kvůli negativnímu dopadu na střadatele, byli zdrženlivější. Kancléřka Angela Markelová kroky ECB odmítla komentovat s odkazem na to, že ECB je nezávislá, zatímco ministr financí Wolfgang Schäuble upozornil, že nízké úrokové sazby nejsou dlouhodobým řešením hospodářských problémů v eurozóně.