Nakoupit na benzince na víkend? Už i to je v Česku možné

Praha - Ačkoliv cena benzinu a nafty za poslední dva měsíce zase stoupla, marže pumpařů ji nenásledovaly. I kvůli tomu benzínky na pohonných hmotách vlastně moc nevydělávají. Přišly proto s novou fintou - čerpací stanice a obchod dva v jednom. Kromě načerpání paliva si mohou zákazníci přímo na benzinové pumpě nakoupit stejně jako v supermarketu.

Události: Obchod na benzince (zdroj: ČT24)

Řetězec Billa otevřel na benzinové pumpě Shell svůj první minimarket s nepřetržitým provozem a plánuje další. Řidičům nabídne až tisíc položek, hlavně potravin. Tesco se zase spojilo s Lukoilem a prodejnami Žabka. Výtěžek z prodeje pohonných hmot už totiž benzinkám nestačí. „Celková ekonomika čerpací stanice se musí často doplňovat i výnosy z ostatního zboží,“ potvrzuje Václav Loula ze společnosti Benzina.

Systém stop and shop - tedy zastav a nakup - je známý hlavně ze Spojených států. Obsluha natankuje a zákazník mezitím nakoupí, co potřebuje. U pokladny potom zaplatí všechno najednou. „Jedná se vlastně o kamenný obchod na benzinové pumpě, který funguje jako každý jiný kamenný obchod ve městě. Znamená to, že i ceny jsou podobné,“ vysvětluje mluvčí Tesca Jitka Plchová. 

Třeba obyčejná 1,5 litrová lahev neperlivé vody - velkoobchodní cena je asi desetikoruna. V supermarketu, který je v prostorách benzinky, se taková voda dá koupit za 14 - 19 korun. Na klasické benzínce není výjimkou ani cena převyšující 30 korun. 

Pro cestovatele ale nový koncept obchodů na pumpě taky znamená, že si k jídlu mohou na benzínce konečně koupit i něco jiného než balené bagety a tousty. V nabídce je i čerstvé ovoce anebo pečivo z pekárny. Navíc nejde jen o potraviny. Pumpa se supermarketem chce vyjít vstříc i motoristům, kteří se třeba pozdě večer vracejí domů z víkendu a nechtějí se zdržovat zastávkou v obchodním domě. Nabízí základní drogistické zboží, ale třeba i konzervy pro psy a kočky.