ČEZ doufá, že příští rok vypíše nový tendr na dostavbu Temelína

Praha - ČEZ pokračuje v přípravách na případné vypsání dalšího tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. V Otázkách Václava Moravce to potvrdil Václav Pačes, místopředseda dozorčí rady ČEZ. Firma by prý mohla tendr vypsat už v příštím roce. Jenže to bude záležet i na vládě, která má do konce roku představit energetickou koncepci státu.

ČEZ v dubnu zrušil tendr na výstavbu dalších dvou bloků v Jaderné elektrárně Temelín. Projekt by byl podle firmy za současných cen elektřiny nerentabilní. Vedení ČEZu proto chtělo státní garance, jenže ty odmítla vláda poskytnout. Místopředseda dozorčí rady ČEZu nicméně doufá, že vláda příští rok nakonec na vypsání nového tendru na dostavbu elektrárny kývne. Firma proto pokračuje v přípravách na projekt. 

Jestli se ale nakonec nová soutěž spustí, dál záleží na vládě. Podle Pačese je totiž dostavba Temelína stále nemožná bez státní garance. „Za současných cen elektřiny je to ekonomicky nevýhodné. Ceny přitom způsobili aktivisté tím, že doporučovali neuvěřitelnou podporu fotovoltaiky. Do toho jde 40 miliard ročně. Kdyby toto nebylo, měli bychom skoro našetřeno na dva bloky v Temelíně,“ uvedl Pačes. 

Pačes zároveň varoval, že Česku v příštích letech hrozí zásadní výpadek v produkci elektrické energie. Během 20 let totiž budou v provozu už jen čtyři uhelné elektrárny a navíc dosluhuje i Jaderná elektrárna v Dukovanech. Podle Pačese je proto nutné postavit nové zdroje a nejlepším řešením je prý dostavba Temelína: „Naše komise došly k tomu, že pro ČR je výhodné oba dva bloky v Temelíně dostavět.“

Martin Bursík a Václav Pačes v Otázkách Václava Moravce
Zdroj: ČT24

Bursík: Pokračovat  v přípravách na tendr je iracionální

Proti přípravám na dostavbu dvou bloků se ale v Otázkách Václava Moravce vyslovil Martin Bursík, bývalý ministr životního prostředí: „Považuji za naprosto iracionální pokračovat v  přípravách na tendr. Ukazuje se, že jaderná energetika je absolutně nekonkurenceschopná. Ukazuje se, že nelze postavit elektrárnu za dnešní výkupní ceny elektřiny, aby byla rentabilní.“ 

Otázkou tedy je, jestli vláda bude chtít jadernou energetiku podpořit. ČEZ teď čeká na to, až dá vláda dohromady státní energetickou koncepci a zda dostavbu jaderných zdrojů aktivně podpoří. „V budoucnu nelze očekávat, že by se Česká republika obešla bez jaderné energie, zejména pokud má dodržet své závazky ve snižování emisí CO2. Čeká nás tedy zásadní odborná debata, v jakém pořadí, kdy a za jakých podmínek dojde k dostavbě jaderných zdrojů, včetně úvahy zahrnující vedle Temelína i Dukovany,“ naznačil již dříve premiér Sobotka. 

Tendr na dostavbu Temelína ČEZ zrušil letos v dubnu. Dva nové bloky temelínské elektrárny měly přitom víc než zdvojnásobit její výkon, který činí 2 000 megawattů. Stavba měla být podle plánu dokončena v roce 2025, nové bloky by byly v provozu 60 let. Šlo o zakázku za cca 200–300 miliard korun. Soutěže se účastnily americký koncern Westinghouse a ruskočeské konsorcium MIR.1200. Dalšího uchazeče, francouzskou Arevu, dříve ČEZ z tendru vyřadil. Firma se proti rozhodnutí brání u Evropské unie.