Lidí bez práce je stále méně, díky ekonomickému oživení

Praha - Během května se nezaměstnanost snížila o 0,4 bodu na 7,5 procenta. Konkrétně tak bylo bez práce 549 973 lidí. Ještě v dubnu přitom podíl nezaměstnaných dosáhl 7,9 procenta, respektive 574 908 lidí. Také analytici čekali, že lidí bez práce bude trochu více, než nyní hlásí ministerstvo práce a sociálních věcí. Pokles nezaměstnanosti navíc podle Úřadu práce můžeme díky oživování ekonomiky čekat i v příštích měsících.

Míra nezaměstnanosti se propadá už od ledna. Tehdy se vyšplhala na 8,6 procenta a bez práce bylo 629 274 lidí, což bylo nejvíc v historii Česka. Nezaměstnaných však od začátku roku vytrvale ubývá a naopak přibývá volných míst. Podle Úřadu práce sílí pracovní nabídka nejen kvůli sezonním pracím, ale i v souvislosti s celkovým posilováním hospodářství v Česku.

„Více než rok trvající oživení ekonomiky se projevuje stále citelněji také na trhu práce. Můžeme pozorovat, že každý měsíc přibývá nových volných pracovních míst. Dokonce v květnu jich bylo nejvíce za posledních pět let,“ vysvětluje hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Nárůstu pracovních míst pomohly sezonní práce hlavně na stavbách a v zemědělství. Díky tomu jen za poslední měsíc našlo nové zaměstnání přes devět tisíc lidí. Ovšem drobné výkyvy by podle ekonomů mohly způsobit maturity a státnice, které na trh práce vrhnou nové uchazeče.

Marie Bílková, generální ředitelka Úřadu práce ČR 

„Zaměstnavatelé očekávají i v dalším období spíše nárůst nebo stabilizaci zakázek. Tento trend by tak měl pokračovat i v dalších měsících.“

Nejvyšší míru nezaměstnanosti už dlouhodobě hlásí Ústecký kraj, aktuálně činí 11,3 procenta. Přesto i tady klesá a v květnu se proti dubnu snížila o tři desetiny procentního bodu. Druhá nejvyšší nezaměstnanost je v Moravskoslezském kraji, konkrétně jde o deset procent. Naopak nejnižší podíl nezaměstnaných evidoval Úřad práce v Praze, a to 5,3 procenta. Na druhém místě je Plzeňský kraj s 5,6 procenta.

Nejméně lidí bez práce na Praze-východ, nejvíce na Mostecku

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti hlásí všech 77 okresů Česka. Nejvýrazněji si polepšily Prachaticko, Jindřichohradecko a Písecko, kde se míra nezaměstnanosti snížila o více než desetinu. Nejnižší nezaměstnanost měl jako obvykle okres Praha-východ, 3,4 procenta. Hranici pěti procent nepřesáhla nezaměstnanost ještě na Mladoboleslavsku, Pelhřimovsku, okrese Praha-západ, Rokycansku, Benešovsku, okrese Plzeň-jih, Rychnovsku a Prachaticku. Na druhou stranu nejvyšší nezaměstnanost mělo Mostecko se 13,3 procenta, na druhém místě pak bylo Bruntálsko s 12,8 procenta a na třetím Ústecko s 12,6 procenta. 

Peníze
Zdroj: Vlk Vojtěch/ČTK

Co se týče celoevropského srovnání, je míra nezaměstnanosti v Česku podle Eurostatu nadále pod průměrem. Podle Úřadu práce míra české nezaměstnanosti v této metodice vycházející z dubnových výsledků dosahovala 6,2 procenta, zatímco v evropské osmadvacítce šlo v průměru o 10,6 procenta.

Inflace na vzestupu

Nezaměstnaností ale dnešní statistiky nekončí. Český statistický úřad také zveřejnil květnová čísla k inflaci, která meziročně zrychlila na 0,4 procenta z dubnových 0,1 procenta. Meziměsíčně ceny v květnu vzrostly o 0,1 procenta. Inflace tak přes mírné zvýšení zůstává blízko nuly navzdory oživení ekonomiky a intervencím centrální banky. Květnový výsledek se přitom od očekávání analytiků příliš nelišil. 

Oproti loňskému květnu nejvíc zdražily potraviny a nealkoholické nápoje. Meziměsíčně naopak některé potraviny zlevnily, třeba ovoce o 4,6 procenta, mouka o 1,5 procenta a jogurty o 2,4 procenta. „Můžeme říct, že tady inflace téměř žádná není. A není zejména kvůli tomu, že se v lednu snížily ceny elektrické energie pro domácnosti i plynu,“ říká ekonom ČSOB Petr Dufek.