Babiš nakázal inventuru zlatých padáků ve státních firmách

Praha – Ministr financí Andrej Babiš zatlačil na své kolegy ve vládě, do konce října mu musí předložit veškeré informace o tom, kolik dostávají na odměnách zaměstnanci státních firem. Babiš chce mít přehled o tom, jestli ze státní kasy neodchází na bonusech pro manažery příliš mnoho peněz. Už dřív řekl, že chce omezit výdaje jednotlivých ministerstev.

Ministerstvo financí chce nahlédnout do způsobu odměňování ve společnostech, ve kterých má stát nejméně 33procentní podíl. To se týká zhruba tří desítek firem, např. ČEZu, Českých drah nebo Lesů ČR. 

Vrcholoví manažeři těchto podniků berou statisícové platy a navíc odměny - mnohdy vyšší, než je samotný plat. I v případě, že se společnosti nedaří, dostanou při odchodu mnohamilionové odstupné. Například bývalý šéf Českých drah Dalibor Zelený podnik řídil jen sedm měsíců. Odešel s takzvaným zlatým padákem údajně ve výši 6 milionů. Jeho předchůdce Petr Žaluda si po pěti letech odnesl dokonce dvojnásobek. A to díky dvouleté konkurenční doložce. 

Politici zkrouhnou odměny úředníkům, sami budou mít ale víc 

Navíc chce koalice omezit i štědré odměňování úředníků na ministerstvech. Do dvou let by měla vytvořit strop. Celkové odměny nově nepřesáhnou 25 procent ročního platu úředníka. Úplně zrušeny budou smluvní platy. 

Naopak politici budou mít platy vyšší. Po sedmi letech by se měly výdělky ústavních činitelů zvýšit, i když jen o jedno procento. V praxi to znamená, že řadovému poslanci přibude na výplatní pásce necelých šest stovek, na náhradách pak maximálně 400. 

Dvě funkce – jeden plat? 

Poslance čeká, možná už od příštího roku, ještě jedna velká změna. V případě souběhu funkcí by měli dostávat jen jeden plat. Pro představu - Jiří Zimola vedle funkce hejtmana Jihočeského kraje seděl i ve sněmovně. Celkem tak bral přes 150 tisíc korun. Kvůli souběhu funkcí ale na svůj poslanecký mandát rezignoval.

Ekonomika ČT24: Babiš si posvítí na zlaté padáky (zdroj: ČT24)