Do Slovenských elektráren míří ruský úvěr. Bude následovat i ruský kupec?

Praha – Ruská bankovní jednička Sberbank poskytne Slovenským elektrárnám obří úvěr v hodnotě 870 milionů eur (téměř 24 miliard korun). Bude se na něm podílet i její česká a slovenská pobočka. V souvislosti s půjčkou se začalo spekulovat o tom, že o největší slovenskou energetickou firmu by mohl mít zájem ruský Rosatom. Stranou ale nestojí ani tuzemský elektrárenský gigant ČEZ.

„Tato transakce prokazuje naši schopnost zajistit financování opravdu velkých úvěrů pouze v rámci skupiny Sberbank. Touto transakcí rovněž demonstrujeme naše znalosti a zkušenosti z energetiky. Z pohledu objemu jde o jeden z největších korporátních úvěrů v rámci tuzemské Sberbank,“ pochvaloval si předseda představenstva české pobočky Vladimír Šolc.

„Skupina Sberbank vždy vnímala energetický průmysl jako jedno z hlavních odvětví, kterým umíme zajistit financování. Jsme rádi, že i v době, kdy ruská ekonomika nezažívá zrovna lehké časy, se nám podařilo rozšířit řady našich klientů a poskytnout financování jednomu z největších světových energetických holdingů,“ citoval šéfa největší ruské banky Hermana Grefa server E15. Elektrárny prý chtějí peníze použít na posílení finanční stability nebo modernizaci technologií. Smlouva o úvěru se splatností 7,5 roku již byla podepsána.

Největší ruská banka Sberbank vstoupila na český trh v roce 2012, kdy převzala tuzemské pobočky rakouské Volksbank. Pod vlastní značkou u nás začala fungovat na jaře loňského roku.

Transakce byla součástí širšího obchodu, v jehož rámci Sberbank získala celou východoevropskou divizi rakouské banky. Ta zahrnovala kromě České republiky rovněž Slovensko, Chorvatsko, Bosnu a Hercegovinu, Maďarsko, Srbsko, Slovinsko a Ukrajinu.

Slovenské elektrárny vlastní z 66 % italská energetická firma Enel, zbylých 34 % drží slovenský Fond národního majetku, tedy stát. Největší slovenský energetický podnik provozuje 35 vodních elektráren, dvě sluneční elektrárny a dvě jaderné elektrárny.

Chystá se na Slovensko Rosatom?

Jak napsaly slovenské Hospodářské noviny, ruský úvěr Slovenským elektrárnám by mohl být brzy následován majetkovým vstupem ruského vlastníka. Italský majoritní akcionář totiž uvažuje o prodeji svého podílu, protože potřebuje snížit vysokou zadluženost. „Naše skupina zvažuje prodej různých akvizic. Slovenské elektrárny nejsou jedinou takovou akvizicí,“ sdělil deníku šéf koncernu Luca D’Agnese.

Podle redaktora slovenských HN Miroslava Pejka dosahuje dluh italského Enelu čtyř miliard eur; odhadovaná cena Slovenských elektráren se pohybuje kolem tří miliard eur. „Bylo by to logické, kdyby se ruský kupec ozval,“ konstatoval v Událostech, komentářích Pejko s tím, že nejpravděpodobnější kandidát – ruský Rosatom – odmítá informace jakkoli komentovat.

Redaktor slovenských HN: Zájem Rusů by byl logický (zdroj: ČT24)

Slovenské HN míní, že by se tím jen posílil vliv Rusů na tamní energetiku, která je stoprocentně závislá na dovozu ruského zemního plynu. „Pokud se k tomu však přidá i závislost ve výrobě elektřiny, Slovensko se ocitne ve svěráku. V energetickém svěráku,“ napsal deník v komentáři.

Kolem většinového podílu ve Slovenských elektrárnách se ovšem rojí víc zájemců. Podle serveru venergetike.sk hovořil slovenský ministr hospodářství Tomáš Malatinský například o české energetické skupině ČEZ. Člen slovenské vlády však nevyloučil, že by elektrárny mohly padnout i do ruských rukou. „Je to investor jako každý jiný. Určitě je to háklivé téma právě v této geopolitické situaci, ale zatím nemáme embargo, že by ruské firmy nemohly investovat v Evropě,“ podotkl Malatinský.

ČEZ se chce zaměřit na sousední státy

Ale zpátky k možnému českému zájemci. Pokud by opravdu koupil Slovenské elektrárny, bylo by to v souladu se strategií, kterou nedávno představil generální ředitel firmy Daniel Beneš na zasedání sněmovního rozpočtového výboru. Podle něj se ČEZ hodlá zaměřit na akvizice v sousedních zemích. „Pokud bychom něco rozjeli třeba na Slovensku nebo v Polsku, musí to dávat smysl,“ nastínil Beneš. Dodal, že podnik naopak nehodlá rozvíjet svůj byznys na Balkáně, kde se dlouhodobě potýká s problémy.

Už dříve přitom Beneš zmínil právě Slovenské elektrárny. „Největší chybou v historii společnosti bylo, že jsme nerealizovali koupi Slovenských elektráren. Pokud by tato aktiva byla na prodej, zahájíme intenzivní jednání,“ prozradil podle serveru E15 ředitel ČEZu koncem dubna.

„O Slovenské elektrárny jsme měli eminentní zájem už před lety, protože vzájemné propojení i díky společné historii v rámci jednoho státu dávalo logiku. Slovenský trh nás zajímá i nadále, ale ke konkrétním možnostem se nebudeme vyjadřovat,“ řekla k tomu nyní mluvčí společnosti Barbora Půlpánová. ČEZ podal nabídku na koupi dvoutřetinového podílu ve Slovenských elektrárnách v roce 2004. Nakonec neuspěl – porazil ho právě italský Enel.