Potravinový zákon neminou razantní změny

Praha – Zákazníky, obchodní řetězce i jejich dodavatele čekají velké změny. Senátoři totiž schválili novelu zákona o potravinách. Ta například ukládá od příštího roku prodejcům s ročními tržbami nad pět miliard korun povinnost zveřejňovat čitelně u vchodu seznam pěti zemí, z nichž obchod nejvíce odebírá potraviny. To má dopomoci do regálů zařadit více českých produktů. Novelu, která je označována za největší změnu potravinové legislativy za 15 let, teď dostane k podpisu prezident.

Zpřísňuje se označování nebalených potravin a zvýší se i pokuty za klamání zákazníků. Maximální pokuty při špatném označení zboží nebo v případě nekvalitních potravin mají podle novely zákona o potravinách od příštího roku stoupnout ze současných tří milionů na 10 milionů korun. Když budou prodávané potraviny zdravotně závadné, budou dokonce pokuty ještě vyšší – až 50 milionů korun. 

Zákon rovněž posílí kontroly – restaurace a jídelny budou moci nově prověřovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce nebo Státní veterinární správa. Úřady nicméně budou muset své kontrolní plány slaďovat tak, aby zbytečně nezatěžovaly podnikatele. (Čtěte víc).

Největší obchodní řetězce v Česku v současné době prodávají 40 až 75 procent domácích potravin. Největší podíl českých potravin má podle nich síť Coop, nejméně naopak Lidl a Kaufland.

Agrární analytik Petr Havel

"Tato tzv. oznamovací povinnost velkých obchodních sítí není kromě Slovenska zavedena nikde v Evropě a nejspíš ani na světě. Kontrolovatelnost původu zboží je totiž velmi sporná. Jak budete například označovat zboží, na kterém je napsáno Vyrobeno v EU? Ze které země vlastně je?"

Zbytečná zátěž pro obchodníky?

Na předlohu se ale snášela i kritika. Například podle zástupců ODS a TOP 09 jdou některá opatření nad rámec nařízení EU a obchodníky zbytečně zatíží. Předseda senátorů ODS Jaroslav Kubera poznamenal, že náklady obchodníků nakonec zaplatí zákazníci. „Rozhodně si nemyslím, že tato novela je papežštější než papež,“ odmítl námitky ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj je přijetí novely v zájmu spotřebitelů a vychází z českých zkušeností.

Potraviny
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

Občanští demokraté neúspěšně navrhovali zrušit povinnost prodejcům s ročními tržbami nad pět miliard korun zveřejňovat čitelně u vchodu pro zákazníky seznam pěti zemí, z nichž odebírá potraviny. Řetězce je tak budou muset sestupně seřadit podle podílu prodejů těchto potravin na tržbách. Seznam budou muset ohlásit také ministerstvu zemědělství. Obchodníci si stěžovali, že tímto opatřením budou prozrazovat svá obchodní tajemství.

Také prodejci nebalených potravin budou muset podle novely v jejich těsné blízkosti uvádět informace o jejich výrobci a hlavní složce v procentech hmotnosti. Za potraviny, které nebudou správně označeny, bude obchodníkům hrozit pokuta až deset milionů korun. Dosud byla maximální pokuta ve výši tří milionů.