Když se rodič stará o děti, neměl by to pocítit na nižší penzi

Praha – Politici chtějí změnit pravidla vyplácení důchodů – konkrétně ve prospěch toho z rodičů, který byl s malým dítětem doma. Na stole je i varianta, že by si manželé rozdělili důchod napůl. A to i v případě rozvodu. O chystané úpravě informovala Mladá fronta DNES.

Koalice chce při výpočtu důchodu kompenzovat rodičům výpadek příjmů. Tím, že dorovná penze za péči o potomka. Dnes se totiž za dobu, kterou matka nebo otec tráví na rodičovské, nezapočítá do důchodu žádný příjem. Nejčastěji to pociťují ženy, které vychovají děti a manžel je před důchodem opustí. 

„Při výši důchodů se musí počítat s tím, jestli někdo vychoval děti. A dá se říci, že v dnešním systému jsou ženy na tom bity – ve srovnání s těmi, kdo děti nemají,“ vysvětluje ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). 

Téměř 17procentní rozdíl v důchodech

I kvůli výchově dětí tak mají ve stáří ženy nižší důchod než jejich manželé. Průměrný důchod byl na začátku roku 10 970 korun. A zatímco u mužů to bylo přes 12 tisíc, u žen jen necelých deset tisíc korun. 

Události: Dorovnání důchodů (zdroj: ČT24)

Teď to ale chtějí koaliční politici změnit. Nově by se pojistné muže a ženy zaplacené během jejich manželství sečetlo a pro výpočet důchodu každého z nich vydělilo dvěma. Partner, který by vydělával méně, by si tak polepšil, druhý naopak pohoršil. 

Ministr financí Andrej Babiš (ANO):

„Myslím, že je to celkem spravedlivé. Samozřejmě manželky se starají o děti a to je možná významnější role v životě než role manžela.“

Opozice ale v takové variantě vidí i nedostatky. „Jediná výhoda může vzniknout v okamžiku, kdy se manželé rozvedou – ale vzhledem k tomu, že tam vidíme jedině výhodu kvůli rozvodu, tak je otázkou, do jaké míry je to prorodinné opatření,“ míní předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. 

Důchodová komise teď bude propočítávat jednotlivé varianty návrhu. A to tak, aby se zohlednila výchova dětí a zároveň se respektovaly možnosti důchodového účtu.