Severní Dakota jako ropný Klondike Spojených států

Williston - Spojené státy se stávají největším producentem ropy na světě. Důvodem je těžba z břidlic zejména v Severní Dakotě. Symbolem tohoto růstu se stalo městečko Williston u kanadských hranic, které jen s obtížemi zvládá nápor pracovníků ropného průmyslu. Za čtyři roky této ropné horečky se počet obyvatel Willistonu zdvojnásobil.

Prérie a bohatství pod Severní Dakotou se staly ve Spojených státech novým Klondikem. Jako za zlaté horečky koncem 19. století míří i sem muži ze všech koutů Ameriky. Na parkovišti v severodakotském Willistonu je tak možné vidět vozy například i z jihozápadních států USA - Arizony či Nevady.

Těžaři, kteří sem přijeli za dobře placenou prací, pracují i 18 hodin denně. „Odcházím do práce v devět ráno a vracím se ve dvě nebo ve tři ráno. Jenom tu přespávám a chodím do práce. Sedm dní v týdnu,“ říká Stanley Orton. Jeho plat je tu ovšem dvojnásobný oproti jeho domovském Oregonu. Do roka si chce vydělat na vlastní firmu a vrátit se zpět.

Tisíce zaměstnanců spí ve vlastním karavanu, jiní přebývají v táborech, kde se dodržuje večerka i abstinence. Domů tu stojí tolik jako na Manhattanu. I to je jeden z důvodů, proč někteří původní obyvatelé z města odešli. Ti, kteří zůtali, si ovšem museli zvyknout na náklaďáky s chemií před hospodou a téměř výhradně mužskou společnost.

Fenomén Horizontu: Amerika zažívá ropnou horečku (zdroj: ČT24)

Například provozovny s rychlým občerstvením jsou v době obědů natolik vytížené, že se zde čeká půl hodiny, někdy i déle. Jiná restaurace ve Willistonu musela dokonce zavřít, protože nedokázala sehnat dostatek zaměstnanců, kteří by příliv zákazníků dokázali obsloužit. Ve městě neexistuje nezaměstnanost, firmy se proto přetahují o každou pracovní sílu.

Spojené státy si díky mohutným investicím do těžby břidlic vysloužily v prvním kvartálu tohoto roku titul největšího těžaře ropy a ultralehkého plynového kondenzátu. Předstihly tak už Rusko i Saúdskou Arábii. Severní Dakota, která už v minulosti zažila dva ropné boomy s následným krachem, proto nyní doufá, že její cesta k prosperitě už bude přímější.

Francisco Blanch, šéf oddělení komoditního výzkumu Bank of America:

„Je velmi pravděpodobné, že USA zůstanou po zbytek roku těžařem číslo jedna, protože tamní těžba se ve druhém pololetí ještě zvýší.“

Zdroj: Bloomberg