Nemluvíte česky? V některých pražských hospodách si připlatíte

Praha – Pracovníci České obchodní inspekce (ČOI) si vytipovali v centru Prahy třináct restaurací a při kontrolách se vydávali za cizince. V osmi podnicích se přitom setkali s diskriminací – restaurace jim účtovaly „příplatek za servis“, který čeští zákazníci platit nemuseli. Inspekce těmto provozovatelům udělí pokuty.

Kontroloři ČOI se v pražských restauracích, kavárnách a barech vydávali za cizince od poloviny března do poloviny července. Příplatek za servis účtovaný inspektorům hovořícím anglicky se pohyboval od 5 do 15 procent, v součtu přesáhl 464 korun. „Česky hovořícím spotřebitelům žádný takový příplatek účtován nebyl,“ uvedla inspekce.

Celkově byly zjištěny nedostatky v devíti ze 13 kontrolovaných restaurací. V jednom případě například servírka anglicky mluvícímu hostu vrátila o 43 korun méně, než měla. V pěti případech restaurace nedodržely míru rozlévaných alkoholických nápojů. Rozdíl činil celkem půl decilitru, takže spotřebitelé zaplatili o 114 korun víc.

„Výsledky kontrol v restauracích v centru Prahy svědčí o tom, že někteří podnikatelé svým jednáním nejen porušují zákony a poškozují spotřebitele, ale zejména ohrožují dobré jméno poctivých podnikatelů a celé České republiky v zahraničí,“ varovala ČOI.

V kontrolách zaměřených na diskriminaci spotřebitelů kvůli národnosti bude pokračovat i v dalších měsících. „Kontroly budou probíhat nejen v Praze, ale také v turisticky známých centrech – v Českém Krumlově, Karlových Varech, v Ostravě, Brně,“ slibuje mluvčí ČOI Jana Jelínková.