Ohrožení energetické bezpečnosti? Dluh monopolního přepravce roste

Praha – Společnost Net4Gas si začala ve velkém půjčovat – poté, co jedinou firmu, která má v Česku licenci pro přepravu plynu, koupili zahraniční investoři, rozhodli se vybrat miliardy z jejího základního kapitálu. Podle Energetického regulačního úřadu roste dluh tak rychle, že hrozí nestabilita společnosti. Ačkoli analytici obavy zmírňují a Net4Gas odmítá, že by hrozily jakékoli potíže, je kvůli její situaci na nohou vláda i prezidentská kancelář. Regulační úřad tvrdí, že případné potíže Net4Gas mohou ohrozit odběratele, a to nejen v Česku, ale i v sousedních zemích.

Noví majitelé Net4Gas se rozhodli, že sníží základní kapitál společnosti na desetinu a díky tomu si vyplatí 29 miliard korun. Na to si ale firma musela půjčit a začala vydávat dluhopisy. Zadlužení firmy je 90procentní, Energetický regulační úřad přitom o transakcích nebyl informován. Hrozí proto správním řízením, ale především se obává o budoucnost monopolního přepravce plynu. „Tím, že je to společnost, která má v podstatě monopol a která je regulována, může vznikat riziko, že je to na hranici přiměřenosti,“ řekl o zadlužení firmy právník Ondřej Stříbrný. Mluvčí úřadu Jiří Chvojka se obává o energetickou bezpečnost „nejen České republiky“.

Podle ředitele projektu Aukce Aleše Choutky jsou ale obavy o energetickou bezpečnost přehnané. „Je to nebezpečné pro investice, které se Net4Gas ve svém desetiletém plánu zavázal udělat. Ty ohrožené jsou, ale provoz ohrožený není,“ nastínil v Ekonomice ČT24. Analytik J&T Banky Michal Šnobr dodal, že obdobné refinancování transakce je „standardní operace“, „která se dala čekat“ – ačkoli ji vlastníci provedli nešikovně, když neinformovali regulační úřad.

Zástupci Net4Gas odmítají, že by postup nových majitelů společnost jakkoli ohrožoval. „Finanční stabilita Net4Gas nebude ohrožena,“ ujistil jednatel společnosti Václav Hrach, který naopak ocenil zájem českých investorů o dluhopisy. Neuklidnil však ani regulační úřad, ani vládu, která opatrně začala do dění kolem Net4Gas zasahovat. „Naprosto sdílím znepokojení paní předsedkyně (regulačního úřadu) Vitáskové. Informoval jsem vládu, že tato situace nastává a že to není úplně dobré,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Mládek zatím odvolal zástupce státu z dozorčí rady Net4Gas. Zasedal v ní Jan Zaplatílek, který současně vede ministerský odbor plynárenství.

Upozornění na obří transakce plynárníků dostal od regulátora i prezident Miloš Zeman. Ten pověřil své lidi, aby se hospodařením firmy zabývali také.

Energetickému regulačnímu úřadu se postup Net4Gas nelíbí kromě rostoucího dluhu také odstoupení od plánu na stavbu nových plynovodů. Regulátor tvrdí, že čeští spotřebitelé plynu si na složenkách předplatili třemi miliardami výstavbu plynovodu Moravia. Firma však argumentuje, že už peníze investovala jinde. Z čeho tedy nový plynovod zaplatí, tak není jasné.