Babiš chystá daň pro boháče, kteří si plní kapsy z nepoctivých zdrojů

Praha - Ministerstvo financí chystá takzvanou daň ze životního stylu. Píše to deník Právo. Resort si tak chce prověřit ty, kteří žijí nad poměry, přestože přiznávají nízké příjmy. Daň by se měla zaměřit na majetek získaný z nepoctivých zdrojů. Pomoci tomu má třeba mapa blahobytu celé země, která rozliší životní úroveň v jednotlivých regionech. Analýzu podle listu předloží brzy vládě Andrej Babiš.

„Řešení cílí na situaci, kdy si daňový subjekt žije nad poměry, přestože přiznává nízké příjmy. Předpokládá to zavedení prvku životního stylu, popřípadě mapy blahobytu ČR, která rozliší míru blahobytu v závislosti na charakteru jednotlivých regionů,“ píše se v analýze.

Ministerstvo odkazuje především na zkušenosti ze zahraničí. Například ve Francii platí lidé paušální daň z bohatství při určitém příjmu. Dá se také vysledovat, když životní styl jednotlivce neodpovídá jeho příjmům. „Správce daně v rámci daňového řízení nebude zkoumat otázku, zda daný příjem je legální nebo nelegální, ale bude pouze řešit, zda daňový subjekt unesl či neunesl důkazní břemeno,“ podotýkají analytici.

Tejc vs. Kupka: Daň pro bohaté bez jasného příjmu? (zdroj: ČT24)

Pokud by se měl nelegálně získaný majetek odčerpávat daňovým mechanismem, pak by podle analýzy nebylo možné sebrat veškerý nezákonný majetek. Jeho majiteli by se mohla zdanit ta část příjmů, které nepřiznal ke zdanění.