Babišovo ministerstvo hýří optimismem, ekonomika poroste

Praha - Ministerstvo financí vidí vývoj české ekonomiky v letošním roce mnohem lépe. Konkrétně by měla posílit na 2,7 procenta. Resort to zdůvodňuje především lepším než očekávaným vývojem ekonomiky v prvním čtvrtletí. Ještě v dubnu přitom úřad počítal pro letošek s 1,7procentním ekonomickým růstem.

Ministerstvo financí

„Takto výrazná změna - o jeden procentní bod - je přitom téměř výlučně dána lepším než očekávaným vývojem v prvním čtvrtletí.“

Zdroj: Makroekonomická predikce resortu

Co se týče tempa hospodářství od ledna do března, hrubý domácí produkt vzrostl meziročně o 2,9 procenta a mezičtvrtletně o 0,8 procenta. Navíc pozvolný růst ekonomiky by měl pokračovat i v roce 2015. Pro příští rok počítá ministerstvo s růstem ekonomiky o 2,5 procenta, ještě v dubnu to byla dvě procenta. V letech 2016 a 2017 by měla ekonomika růst o 2,5 procenta.

Inflace bude nižší, než počítá ČNB

Ministerstvo také počítá s tím, že přes devizové intervence České národní banky a oslabení koruny by měla být letos velmi nízká inflace. Průměrná hladina spotřebitelských cen by tak letos mohla být jen 0,6 procenta. V roce 2015 by inflace měla zrychlit na 1,7 procenta. I to je však stále pod dvouprocentním inflačním cílem ČNB.

Petr Dufek, ekonom ČSOB

„Nový odhad ministerstva financí je reálnější než ten minulý… Hlavní důvod, proč se české ekonomice v prvním čtvrtletí tak extrémně dařilo, je výborný výkon automobilového průmyslu.“

Petr Dufek: Odhad ministerstva je teď reálnější (zdroj: ČT24)

Ministerstvo současně pro letošní rok počítá s deficitem veřejných financí 1,5 procenta, tedy jako loni. EU požaduje deficit pod třemi procenty. „Současně by se měl o dva procentní body, tedy na 44 procent HDP, snížit dluh vládního sektoru,“ dodal resort.

Svou prognózu na letošní rok by měla ve čtvrtek odhalit i Česká národní banka. Ta ještě ve své květnové předpovědi počítala s růstem tuzemské ekonomiky 2,6 procenta a pro příští rok pak s hodnotou 3,3 procenta.