I nádobí má svá zdravotní rizika, je jím třeba melamin

Praha – Hygienici přišli na obsah velkého množství nebezpečných látek v některých výrobcích na vaření. Nejhůře dopadly melaminové misky a naběračky, které uvolňovaly nadlimitní množství formaldehydu. Nejen, že patří látka mezi karcinogenní, ale při konzumaci potravin z takového nádobí hrozí zdravotní obtíže. Průměrně při zkouškách nádobí na trhu nevyhovují 4 procenta vzorků.

Hygienici narazí na 4 procenta závadného nádobí (zdroj: ČT24)

Plast, který vypadá jako porcelán, může podle lékaře Miroslava Šuty dráždit sliznici a způsobovat bolesti hlavy. Nebezpečný může být i špatně zpracovaný melamin, který sám o sobě není škodlivý, ale v lidském těle se účastní chemických reakcí, jež z něj riziko dělají. „Mohou vznikat ledvinové a močové kameny, a to může způsobovat zánětlivá onemocnění močového ústrojí a ledvin,“ říká ředitelka Státního zdravotnického ústavu Jitka Sosnovcová.

Nebezpečí se může skrývat i v malovaných talířích nebo sklenicích. Barvy laciného zboží z jihovýchodní Asie obsahují někdy podle Šuty nebezpečné pigmenty, sklenice zas mohou uvolňovat těžké kovy - olovo a karcinogenní kadmium.

Nejčastěji nacházejí hygienici rizikové zboží u prodejců na tržištích. Prodejci nemají výrobní doklady, které by prokazovaly bezpečnost výrobků, často jsou i falešné, tvrdí Sosnovcová. Ochrana před nebezpečnými látkami z nádobí spočívá i ve správném používání, některé materiály by se třeba měly držet mimo extrémní teploty nebo mikrovlnné trouby.