Dobré zprávy statistiků: Daří se průmyslu i stavebnictví

Praha - Tempo českého průmyslu v červnu zrychlilo na 8,1 procenta, přitom ještě v květnu šplhalo maximálně k hodnotě 2,5 procenta. Nahoru jej podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) táhla především výroba automobilů. A dobré výsledky hlásí i stavebnictví, které se po květnové stagnaci v červnu vrátilo k růstu a meziročně si polepšilo o 5,1 procenta. Rozbíhá se totiž výstavba bytů, kterých se v červnu začalo stavět o 45 procent více než loni.

Průmyslová výroba byla ve srovnání s předchozím měsícem po vyloučení sezonních vlivů vyšší o desetinu procenta. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 15,8 procenta, také v tomto případě nejvíc přispěli výrobci motorových vozidel. Největší automobilka v Česku, mladoboleslavská Škoda Auto, v červenci uvedla, že její provozní zisk se v prvním pololetí zvýšil o 74,9 procenta, zhruba na 11,7 miliardy.

Ovšem na růstu průmyslu se nepodílela jen produkce motorových vozidel, která meziročně přidala 15,1 procenta. Dařilo se také výrobcům elektrických zařízení či výrobě pryžových a plastových výrobků. Produkce naopak klesla ve výrobě ostatních dopravních prostředků a zařízení, výrobě a rozvodu elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu.

Průmysl jako hlavní tahoun tuzemské ekonomiky

Výsledky podle analytiků potvrzují, že průmysl je hlavní motor tuzemské ekonomiky. „I červnový výsledek průmyslu považujeme za velmi dobrý a slibný z pohledu vývoje celého českého HDP. Průmysl zůstává hlavním motorem české ekonomiky,“ prohlásil analytik ČSOB Petr Dufek.

Naopak ještě v květnu rostla průmyslová výroba vůbec nejslabším tempem od začátku roku. „Průmysl jako motor české ekonomiky možná začíná vykazovat známky opotřebení,“ říkal tehdy analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Rychleji než v červnu letos průmysl rostl v březnu, kdy to bylo meziročně o 8,7 procenta.

Přečtěte si podrobnější analýzy ČSÚ k českému průmyslu a stavebnictví.

Probudilo se i stavebnictví 

Stavebnictví v posledním měsíci druhého kvartálu zlepšilo svůj výkon o 5,1 procenta. Na meziročním růstu stavebnictví se podle statistiků odrazilo i to, že letošní červen byl o jeden pracovní den delší než loňský. Proti květnu se produkce zvýšila o procento.

Podle statistiků pomohla zvýšená výstavba bytů, kterých se buduje skoro o polovinu víc než loni. Rozbíhají se ale i velké zakázky od státu. A do významějších projektů se pouštějí také soukromí developeři. Ve velkých městech tak znovu rostou nová obchodní centra, kancelářské budovy, ale i bytové domy. Těm pomáhají i rekordně levné hypotéky, díky kterým se řada lidí poohlíží po novém bydlení. Podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR Václava Matyáše se nové byty staví hlavně v Praze a středních Čechách.

Michal Kozub, analytik, Home Credit:

„Stavebnictví v poslední době zažívá opětovné oživení, i když jen velmi pozvolné. Projevují se větší investice státu, ale i soukromých investorů. Ti postupně oprašují své projekty, které mají připraveny z předkrizových let. Jen je zpravidla mírně modifikují, aby přinesly vyšší návratnost investice. Jde jak o projekty kancelářských budov, tak i obchodních center.“

Stavební výroba letos každý měsíc s výjimkou května vykazuje nárůsty, do loňského listopadu ovšem pravidelně klesala. Pokud se porovnají výsledky stavebnictví za první pololetí letošního roku se stejným obdobím roku 2008, po kterém vypukla krize, je letošní půlrok zatím o 27 procent nižší než před krizí.