V červenci stoupla inflace – kvůli potravinám, alkoholu i tabáku

Praha – Červencová inflace v Česku zrychlila o půl procenta. Stálo za tím především zdražení potravin, alkoholu a tabáku. Proti červnu spotřebitelské ceny stouply o 0,2 procenta, přiblížil Český statistický úřad. Čísla jsou přitom vyšší, než odhadovali analytici.

Ještě v červnu byla meziroční i meziměsíční inflace na nule. Naproti tomu za červenec analytici předpovídali meziroční růst v průměru na 0,3 procenta a meziměsíční na 0,1 procenta, obojí nakonec vzrostlo téměř dvojnásobně.

Patrik Rožumberský, analytik UniCredit Bank 

"Zrychlení inflace v červenci je významným krokem k naplnění předpokladu, že nulová inflace v červnu představovala její dno alespoň pro letošní rok. V dalších měsících předpokládáme pomalý posun inflace k jednomu procentu na konci roku. Průměrnou inflaci za celý letošní rok odhadujeme na 0,4 procenta, což by bylo nejméně od roku 2003."

Ovšem podle analytika ČSOB Petra Dufka ještě může být růst inflace ohrožen dopady ruských sankcí na dovoz potravin. Ty by mohly z evropských zemí místo do Ruska putovat i na tuzemský trh.

Dražší bylo vepřové i vejce

Potraviny a nealkoholické nápoje začaly v červenci v meziročním srovnání znovu zdražovat, konkrétně o 0,8 procenta. „Důvodem bylo zejména zrychlení meziročního cenového růstu u některých druhů potravin a zmírnění poklesu cen brambor,“ vysvětlili statistici. Růst cen zrychlil zejména u chleba, vepřového masa, drůbeže a vajec.

Alkoholické nápoje zdražily o 2,5 procenta a tabákové výrobky o čtyři procenta. „Zatímco u cigaret vzrostla spotřební daň, tak u alkoholu je to tím, že zahraniční producenti zvedli ceny,“ uvedl hlavní ekonom GE Money bank Petr Gapko. 

Dražší byly i ceny oděvů, obuvi, pohonných hmot a také jídla v restauracích. Meziročně méně lidé naopak vydali za bydlení a telefonování. Ceny zboží úhrnem vzrostly o desetinu procenta a služeb o jedno procento.

Michal Kozub, analytik, Home Credit

„Z čisté nuly, která panovala v červnu, se inflace dostala na půl procenta. I když je to v celkovém pohledu stále velmi nízká hodnota, tak jde o zásadní změnu. Inflace totiž dlouhou dobu bojuje s tím, zda spadne do záporu, tedy deflace, nebo ne. V červnu se již zdálo, že je k tomu velmi blízko.“ 

Dovolené po měsíci zdražily o více než deset procent

Co se týče srovnání s červnem, vyšší byly ceny zejména u dovolené (o 12,6 procenta) a zemního plynu, u kterého skončila platnost slev z loňského července. Zvýšilo se čisté nájemné, stouply ceny alkoholu a pohonných hmot. Z potravin byly meziměsíčně vyšší zejména ceny chleba, vepřového masa a drůbeže, zlevnilo ovoce a brambory, pečivo, mouka a rýže. Klesly také ceny oděvů a obuvi. Zboží v úhrnu zlevnilo o desetinu procenta, ceny služeb vzrostly o 0,8 procenta.