Profesní (ne)jistoty: V práci vydrží nejdéle strojvedoucí, nejméně tazatelé

Praha – Největší profesní jistoty? Strojvedoucí, vedoucí pošty a vedoucí školní jídelny. Nejméně stabilní pracovní jistotu mají naproti tomu tazatelé, pomocní kuchaři nebo brokeři. Alespoň to tvrdí výzkum pracovního portálu Profesia.cz, který zkoumal přes 35 tisíc životopisů, které byly umístěny do jeho databáze za posledních dvanáct měsíců.

Nejméně lidé odcházejí z pozice strojvedoucího – své zaměstnání vykonává v průměru 12,7 roku. Téměř identický počet, tedy 12,4 roku, stráví na jednom místě vedoucí pošty a vedoucí školní jídelny s 11,9 roky. Výzkum prokázal, že víc než deset let zůstávají v zaměstnání také policisté. To vše tedy ukazuje na větší stabilitu ve veřejné pracovní sféře než v té soukromé.

Do škaltulky „stabilní pozice“ se dle serveru Profesia.cz řadí také pozice výrobního ředitele, pracovníka na přepážce, celního deklaranta nebo manažera logistiky.

Po 1,3 roce naopak odcházejí ze zaměstnání tazatel, pomocný kuchař nebo broker. Ani dva roky v jedné pozici nevydrží hosteska, telefonní operátor, chůva, plavčík, promotér, krupiér nebo IT tester.

Lidé ve věku od 17 do 24 let mají za sebou v průměru 1,76 předchozího zaměstnání, počet za posledních 36 měsíců roste. O deset let později je průměrný počet předchozích zaměstnání 2,22, což je meziročně o 14 procent méně. Meziroční snížení je i u dalších kategorií. Vyplývá z toho, že kdo má práci, neopouští ji. Mírný nárůst je až v poslední věkové kategorii nad 55 let. Přestože lidé v této kategorii byli zvyklí pracovat v jedné firmě celý život, životní situace je nutí pracovat i v důchodovém věku.