Na Bank of America dolehl stín krize, zaplatí pokutu skoro 17 miliard USD

Washington – Bank of America zaplatí rekordní pokutu 16,65 miliardy dolarů (zhruba 349 miliard korun) za machinace s hypotečními cennými papíry z let 2007 až 2009. Druhá největší banka v USA se na vyrovnání už dohodla s americkou vládou. Téměř 10 miliard pošle v hotovosti, zbylých asi 7 miliard dolarů jsou úlevy pro dlužníky, kteří se potýkají s problémy.

Bank of America se stala největší mouchou, jež uvízla v pavučině rozsáhlého vyšetřování americké vlády. Ta se snaží dopátrat viníků ekonomické krize, kterou odstartoval právě krach trhu s hypotékami. Obžaloba se domnívá, že Bank of America se na něm svými spekulacemi výrazně podílela. Teď za to má už poněkolikáté zaplatit.

„Ano, banka dělala špatné věci, ale i tak je tenhle trest nefér. Protože tohle byla věc jednotlivců – vedení banky. Ale platí za to celá společnost, respektive její akcionáři. Všechny soudy a žaloby kolem hypoték je stály už skoro 70 miliard dolarů,“ postěžoval si prezident a generální ředitel Mendon Capital Anton Schulz.

Na vedení ovšem dojde taky. Současně s řízením proti celé firmě totiž úřady prověřovaly i aktivity bývalého finančního ředitele Angela Mozila. Právě on měl být zodpovědný za to, že banka nesprávně informovala zákazníky o zajištění hypotečních dluhopisů, které měly ve skutečnosti výrazně nižší hodnotu.

Rekordní pokuta pro Bank of America (zdroj: ČT24)

Podle dohody banka svoje chyby ohledně poskytování informací o kvalitě podkladových aktiv hypotečních dluhopisů uzná. Většinu z nich však prodávaly společnosti Countrywide Financial a Merrill Lynch, které Bank of America koupila. Někteří pozorovatelé se domnívají, že na akvizici měl dílčí podíl i tlak vládních úřadů na vrcholu krize v roce 2008.

Tažení proti hypotečním bankám vedou americké úřady od roku 2011. Pokut už rozdaly celou řadu – naposled minulý měsíc 7 miliard dolarů pro americkou Citigroup. Smutný rekord dosud držela největší americká banka JP Morgan, která loni zaplatila 13 miliard dolarů.