Studentské bydlení: Mladí opouštějí koleje, vede u nich privát

Praha – Ubytování na vysokoškolských kolejích už příliš „netáhne“. Postel tam stojí podobnou částku, jako když si student pronajme vlastní pokoj v bytě. A tam má větší soukromí - což je i nejčastějším důvodem, proč mladí koleje opouštějí. Ti méně nároční z nich tak mají skoro stoprocentní jistotu, že tam místo seženou.

Studenti dávají přednost bydlení v soukromí (zdroj: ČT24)

Jako vše, mají koleje i vlastní bydlení klady a zápory. Soukromý byt většinou studentům vyhovuje z toho důvodu, že své příchody nemusí hlídat ani nikomu oznamovat, ani se nikomu zodpovídat. Na druhou stranu koleje poskytují kontakty třeba se zahraničními studenty nebo neutichající kulturní život a společnost.

A ceny? V pokoji na kolejích v Ostravě se vyspí až tři studenti. Každý z nich měsíčně zaplatí až dva a půl tisíce korun. Ideální studentské bydlení zahrnuje minimální cenu, umístění v centru města, internetové připojení a veškeré vybavení. Ze svých požadavků musí ale studenti většinou ustoupit. I privátní bydlení totiž často, stejně jako koleje, nabízí hlavně dvoulůžkové pokoje, které vyjdou např. na tři tisíce devět set.

„Přibývá počet studentů, kteří chtějí bydlet na privátech,“ prohlašuje majitel Studentreality.cz Radim Rezek. „Je to tak, že každý čtvrtý aktuálně bydlí na privátech a do budoucna očekáváme to, že každý třetí bude bydlet na privátě.“

Koleje UK v Praze
Zdroj: ČT24

Třeba na koleje nejstarší české vysoké školy – Karlovy univerzity – se letos přihlásilo o dva a půl tisíce studentů méně než loni. Do plné obsazenosti jich tak chybí skoro pět tisíc. V Ostravě tak velký odliv nepozorují. Snižují tam ale kapacitu lůžek kvůli vyšším nárokům studentů – třeba dvoulůžkové, a ne třílůžkové pokoje, výměna nábytku a wifi připojení.

Pokoje vysokoškolských kolejí zaplňují nejvíc studenti ze zahraničí a ti, kteří nastupují do prvních ročníků.