Brusel proti Rusku: Na reklamu potravin z EU dá stovky milionů

Brusel - Evropská komise uvolní dodatečných 30 milionů eur (skoro 830 milionů korun) na propagaci evropských zemědělských výrobků, a to v reakci na ruské potravinové embargo. Podle polského serveru onet.pl mají peníze pomoci evropským zemědělcům proniknout na nové trhy. Konkrétně půjdou na spolufinancování projektů, které začnou v příštím roce.

Dacian Ciolos, evropský komisař pro zemědělství 

„Dnešní změna znamená, že na propagační projekty předložené do konce tohoto měsíce je k dispozici 60 milionů eur z peněz EU… Vyzývám zemědělské organizace, aby této možnosti co nejlépe využily a v příštích týdnech předložily ambiciózní propagační projekty.“

Minulý měsíc Moskva zakázala veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z EU, USA a z několika dalších západních zemí. Reagovala tak na západní sankce uvalené kvůli krizi na Ukrajině na vybrané ruské podniky, činitele a některá odvětví ruské ekonomiky.

Od té chvíle Evropská komise představila různá opatření na podporu evropských zemědělců a výrobců potravin. Hodnota těchto opatření se podle Ciolose pohybuje kolem 180 milionů eur. Komise například uvolnila zhruba 125 milionů eur na pomoc pěstitelům ovoce a zeleniny podléhající rychlé zkáze. Ohlásila rovněž pomoc pro pěstitele broskví a nektarinek v hodnotě téměř 33 milionů eur a podporu pro dodavatele mléčných výrobků. Výše této podpory ještě nebyla oficiálně vyčíslena, měla by se však pohybovat mezi deseti a 20 miliony eur.