Noví zemědělští diplomaté zavítají do Ruska i na Ukrajinu

Praha – Česká republika v rámci podpory exportu posílí počty ekonomických diplomatů na velvyslanectvích v některých zemích. S podporou vývozu českých produktů bude pomáhat pětice tzv. zemědělských diplomatů, která zamíří na ambasády do Ruska, na Ukrajinu, do Spojených arabských emirátů, Číny a do Vietnamu. Po jednání pracovní skupiny pro monitorování dopadu sankcí mezi EU a Ruskem to uvedl státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza, který skupině předsedá. Podle Prouzy budou posíleny české ambasády například v Ázerbájdžánu, Kazachstánu, Vietnamu a v Číně.

Zemědělští diplomaté by podle Prouzy měli podporovat vývoz českých zemědělských produktů a českých potravin. „V tuto chvíli je připraveno pět zemědělských diplomatů. Budeme mluvit o tom, jestli tuto skupinu ještě neposílit možná na sedm,“ řekl Prouza ve vysílání ČT24.

Ekonomičtí diplomaté by pak měli pomáhat českým firmám s pronikáním na zahraniční trhy. „Tady se bavíme zhruba o dvou desítkách lidí. Některé vyšleme na ambasády, někteří budou pracovat z Prahy,“ dodal. Návrh na navýšení počtu těchto diplomatů v současnosti připravují ministerstva průmyslu a obchodu a zahraničí a vyjádří se k němu i Svaz průmyslu a dopravy a Hospodářská komora.

  • Tomáš Prouza, státní tajemník pro evropské záležitosti: „Určitě bude posílení v některých arabských zemích v Perském zálivu, to je oblast, kterou jsme opustili, přitom tam máme dobrou pověst. Určitě se budeme bavit o posílení ve velkých zemích Latinské Ameriky, jako jsou Brazílie, Argentina, možná Peru a Mexiko.“

Posíleny budou i české ambasády

Podle Prouzy budou také posíleny české ambasády například v Ázerbájdžánu, Kazachstánu, Vietnamu a v Číně. „To jsou země, které mají prostředky, jež modernizují svoji ekonomiku, takže mohou mít zájem přesně o to, co my umíme nejlíp, tedy modernizaci průmyslu,“ uvedl Prouza. „Je jasno o umístění pěti zemědělských diplomatů, tam se bavíme o Rusku, Ukrajině, Emirátech, Číně a Vietnamu,“ dodal Prouza.

Příští týden se podle něho bude jednat na ministerstvu financí o způsobu financování proexportních opatření. Jasno by mělo být také v tom, o kolik se počet ekonomických diplomatů zvýší a na jaká konkrétní zahraniční zastoupení zamíří.

Rusové českým dodavatelům nezvedají telefony

I přestože některých odvětví českého průmyslu se ruské embargo netýká, jak dokazují některé české firmy, obchod s výrobky opatřenými azbukou vázne. Ruští byznysmeni nezvedají čísla s českou předvolbou, obchodníci váhají s podpisem smluv. Rusko totiž dává přednost tamním dodavatelům.

„Stalo se nám ve dvou případech, že Rusko dalo přednost vlastním výrobcům. Víme, že takovéhoto nepsané nařízení v Rusku funguje,“ potvrzuje Luboš Černohouz, generální ředitel firmy na výrobu čerpadel. Nejistota je tak pro český export větší problém než samotný seznam věcí, které se do Ruska nesmí vozit.

Jan Mládek, ministr průmyslu a obchodu v Událostech, komentářích:

„Vzájemná obchodní výměna (EU s Ruskem) je výhodná pro obě dvě strany, protože Evropa má zpracovatelský průmysl - typickými zeměmi je Německo, ale také Česká republika, které vyváží do Ruska strojírenská zařízení. Z Ruska se dováží především energetické zdroje. Tato forma spolupráce je výhodná pro obě strany a v okamžiku, kdy bude rozbita, to poškodí jak Rusko, tak Evropskou unii.“

Protiruské sankce štěpí českou politickou scénu. Podle Luďka Niedermayera (TOP 09) by mělo Česko i Evropská unie v přísném postoji vůči Rusku setrvat. Naopak podle Jiřího Dolejše (KSČM) „obchodní válka není cesta k řešení“ a sankce proto hodnotí jako špatné. „Jsme malá ekonomika, exportní ekonomika, a třetí trhy jsou pro nás důležité. Když je opustíme, tak je obsadí někdo jiný, jako se nám to stalo v 90. letech,“ řekl Dolejš v Událostech, komentářích.