Evropská komise chce po Googlu další ústupky v antimonopolní kauze

Praha - Evropská komise už potřetí odmítla návrh americké společnosti Google na urovnání čtyřletého antimonopolního sporu. Komise začala firmu vyšetřovat v roce 2010 kvůli podezření, že manipuluje s výsledky vyhledávání ve svůj prospěch a ke škodě konkurentů. Upozornil na to americký Microsoft spolu s řadou internetových společností z Evropy.

Evropská komise začala v listopadu 2010 vyšetřovat společnost Google, zda nemanipuluje s výsledky vyhledávání ve svůj prospěch a ke škodě konkurentů. Předcházely tomu stížnosti rivalů včetně americké společnosti Microsoft a řady menších internetových firem z Evropy.

Americká společnost přišla s poslední nabídkou na urovnání sporu v únoru. Evropská komise tehdy požádala stěžovatele, tedy některé konkurenční firmy, aby se k návrhu vyjádřily. A jejich postoj je nadále negativní. Eurokomisaři pro hospodářskou soutěž Joaquínu Almuniovi stěžovatelé sdělili, že návrh Google by pro ně měl katastrofální důsledky.

„V odpovědích na naše dopisy stěžovatelé předložili nové argumenty a údaje, z nichž některé musí být vzaty do úvahy. Jsme nyní v kontaktu s Googlem a čekáme, zda jsou připraveni nabídnout nějaká řešení,“ uvedl mluvčí eurokomisaře pro hospodářskou soutěž Antoine Colombani. Odmítl již upřesnit, zda americká společnost dostala nějaký termín, do kterého se má vyjádřit.

Google
Zdroj: ISIFA/EPA/JOECHEN LUEBKE

Mluvčí společnosti Google Al Verney v reakci na nejnovější vývoj prohlásil: „Budeme s Evropskou komisí i nadále spolupracovat, abychom uklidnili obavy, které se objevily.“

Eurokomisař Almunia chtěl původně spor uzavřít již po létě. Nyní není jasné, zda to zvládne do konce svého mandátu, který vyprší za dva měsíce, poznamenala agentura Reuters. Google by se urovnáním vyhnul případné pokutě ve výši až pěti miliard dolarů (zhruba sto miliard Kč).