Apple představil nové telefony iPhone a chytré hodinky

Cupertino (USA) - Americká technologická společnost Apple dnes představila dva nové telefony iPhone, které mají mimo jiné větší displej. Přístroje nesou označení iPhone 6 a iPhone 6 Plus. Firma představila také chytré hodinky Apple Watch a platební systém Apple Pay.

Telefon iPhone 6 má displej s úhlopříčkou 4,7 palce (12 centimetrů), u přístroje iPhone 6 Plus je úhlopříčka dokonce 5,5 palce (14 centimetrů). To představuje výrazný posun ve srovnání se čtyřmi palci u předchozích modelů iPhone 5C a iPhone 5S. Apple se donedávna větším úhlopříčkám bránil. Poukazoval přitom na horší kvalitu obrazu a obtížnější ovládání jednou rukou.

Firma začne nové telefony ve Spojených státech dodávat 19. září. Předobjednávky začne přijímat již tento pátek. Nové telefony jsou ve srovnání s předchůdci i rychlejší a jejich baterie mají delší životnost. Navíc jsou vybaveny barometrem, díky němuž budou moci uživatelé například zjistit, jaké překonali převýšení.

Hodinky fungují jen s telefonem iPhone

Hodinky by se měly na trhu objevit začátkem příštího roku, jejich cena bude začínat na 349 dolarech (7500 Kč). Hodinky budou mimo jiné schopny převzít některé funkce telefonu, se kterým budou propojeny.

Apple bude hodinky nabízet ve standardní, sportovní a luxusní edici. Fungovat ale budou jen spolu s přístrojem iPhone. Apple Watch jsou prvním produktem nové kategorie, který firma vytvořila pod vedením generálního ředitele Tima Cooka. Ten v roce 2011 nahradil v čele podniku legendárního Steva Jobse, který brzy poté zemřel na rakovinu. Původně se předpokládalo, že nové hodinky ponesou název iWatch.

Apple dnes představil i platební systém Apple Pay, který umožní používat telefony iPhone místo kreditních karet a platit jejich prostřednictvím v obchodech.

Tim Cook představuje chytré hodinky Apple Watch
Zdroj: ČTK/AP/Justin Sullivan