Nižší DPH ve sněmovně: Část poslanců by ráda vyčlenila i potraviny

Praha – Vládní koalice dnes chtěla ve sněmovně prosadit své nejdůležitější daňové plány. Poslanci totiž začali projednávat ve druhém čtení snížení DPH na léky, knihy a nenahraditelnou dětskou výživu. Jednání bylo nakonec přerušeno. Příště tak budou poslanci zároveň jednat i o vyšších slevách pro rodiny s dětmi nebo o omezení výdajových paušálů pro živnostníky. Vládní plány kritizuje hlavně pravicová opozice.

Snížená desetiprocentní sazba DPH by měla platit od ledna 2015. „Je to poprvé po řadě let, kdy se DPH také konečně začíná snižovat. Je to signál, že vláda už nechce lidem vytahovat peníze z kapes,“ uvedl už dříve premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Desetiprocentní DPH má zlevnit knihy, léky a kojeneckou výživu. Stát tak ale přijde skoro o tři miliardy.

Ovšem na rozdíl od většiny běžných léků vládní koalice nehodlá do nižší sazby daně z přidané hodnoty přeřadit potravinové doplňky nebo vitamíny. A sazba DPH se nebude měnit ani u většiny zdravotních čajů. Snížení daně se například nedotkne novin ani časopisů.

Klíčový zákon, kterým chce koalice snížit DPH na léky, knihy a nenahraditelnou dětskou výživu, dnes začali poslanci projednávat ve druhém čtení. A koalice má pro jeho prosazení pohodlnou většinu. „Tak, jako to bylo v předcházejících sedmi měsících, koalice bude schopná návrhy tady v Poslanecké sněmovně prosadit,“ uvedl premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Kvůli vládnímu návrhu na snížení DPH mají veřejné rozpočty přijít o víc než čtyři miliardy ročně.

Do nižší sazby i potraviny?

Ovšem TOP 09 dnes ve sněmovně navrhla, aby vláda do nižší, 10procentní sazby DPH, přesunula kromě léků a knih třeba i potraviny, nealkoholické nápoje nebo zdravotnické pomůcky. O potravinách se přitom podobně vyjádřil i sám premiér. „Počítáme s tím, že pokud by se v budoucnu podařila opatření, která připravuje vláda u výběru DPH, tak zejména u potravin bychom rádi koaličně jednali o tom, že by se daň také snížila,“ dodal.

Události: Snížená sazba DPH ve sněmovně (zdroj: ČT24)

ODS jako variantu navrhla plošné snížení obou sazeb DPH o jeden procentní bod. „Jak základní, tak sníženou sazbu můžeme snížit už k 1. lednu 2015,“ přiblížil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Plán strany přitom kritizuje ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš: „ODS nám hlavně navýšila DPH, hlavní daň pro všechny, z deseti procent na patnáct. Určitě je to předvolební rétorika.“

K plánům koalice se vyjádřil i 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek: „Jestli to skutečně byla chyba, tak to napravte, vždyť k tomu máte veškeré instrumenty včetně parlamentní většiny, a vraťte to zpátky.“

Podle vlády by například plošný pokles snížené sazby DPH z 15 na 10 procent znamenal výpadek až 30 miliard korun. Proto dnes vláda návrhy pravice odmítla. „Její dnešní pokus pokládám za nevěrohodný, je to takové předvolební plácnutí do vody,“ myslí si Sobotka.

Koalice dnes chtěla také snížit daně rodinám s více dětmi. Na druhé dítě má vzrůst sleva na dani o 200 korun měsíčně a na třetí a další dítě o 300 korun měsíčně. Rodiny s více dětmi by tak měly ušetřit víc než miliardu ročně. Přitom s prosazením nižších daní pro rodiny s více dětmi to bude mít vláda ještě jednodušší než s prosazením nižší DPH. Podporuje ho totiž i celá pravicová opozice.

Poslanci kromě už zmíněných úprav budou řešit další dvě daňové změny. První z nich se týká živnostníků. Lidé využívající 60procentní a 80procentní výdajový paušál ho budou moci uplatnit jen v případě, že ročně neutrží víc než dva miliony korun. Kdo bude mít příjmy vyšší, bude muset náklady dokazovat pomocí dokladů a faktur. A budou se zabývat i případnými změnami ve zdanění investičních fondů. V současnosti mají pětiprocentní sazbu daně. Podle vládního návrhu by sníženou pětiprocentní sazbu mohly využívat jen některé fondy. Stát by tak na daních vybral zhruba o 100 milionů korun více.