Kávu, nebo čaj s citronem? Kvůli špatné úrodě si připlatíte za obojí

Praha - Češi si za nákup potravin musí opět připlatit. Některé suroviny teď totiž trhají své cenové rekordy, hlavně káva a citrony. Na vině je především špatné počasí. Přeceňovat se ale od nového roku budou i olivové oleje, protože Španělsko zasáhla extrémní horka a sucho, a úroda oliv tak bude poloviční.

Ceny kávy na světových trzích od začátku letošního roku stouply v průměru o 86 procent. Tuna kávy Robusta se loni v říjnu na burze prodávala za 1 450 amerických dolarů, dnes je to přes dva tisíce. Reagovat tak na ceny musí i obchodníci a kavárníci. „V našich kavárnách jsme za poslední rok zdražili šálek kávy zhruba o tři koruny,“ potvrdil manažer kavárenského řetězce Aleš Fránek. Právě v kavárnách a restauracích přitom vypije každý Čech až 100 šálků za rok.

Ještě více si připlatí ten, kdo kupuje citrony, jeden plod dnes stojí více než pětikorunu. Prodavači tak nestačí měnit cenovky - někteří je přepisovali až o 100 procent. Mezi nimi i obchod Miroslava Česneka v Krnově. „Před čtyřmi měsíci stály citróny zhruba 40 korun, teď je cena 89 korun,“ potvrdil majitel obchodu. Citrony, které jsou v tuto chvíli na českých pultech, vyrostly na jižní polokouli. Levnější citrony by se měly dostat na pulty až v říjnu, kdy na tuzemský trh začnou chodit dodávky z Turecka a Španělska, kde se citrusové plody právě začínají sklízet.

Kávou a citrony to přitom nekončí - malou úrodu kvůli extrémním teplům hlásí i pěstitelé oliv ve Španělsku. Horké léto postihlo též Itálii, kde se cena extra panenského olivového oleje zvýšila od začátku roku o 30 procent, a vyšplhala se tak na dvouletá maxima. Ceny olivového oleje by se proto v Česku mohly zvýšit až o 10 procent.