Ministerstvo se chce v roce 2016 vrátit ke dvěma sazbám DPH

Praha – Tři daňové sazby by v Česku mohly fungovat pouze rok. Ministerstvo financí chce daňový systém opět zjednodušit po roce 2015 – vedle stávajících 21 procent by se dosavadní sazba 15 procent mohla snížit na 10 procent, zmínila v OVM náměstkyně ministra financí Simona Hornochová. Resort podle ní dlouhodobě prosazuje jednodušší systém daní. Pro příští rok ale nadále počítá s třemi sazbami, tedy i s extra sníženou daní pro knihy, léky a kojeneckou výživu. „Potřebujeme ty daně vybrat a potom si můžeme dovolit ty sazby zjednodušovat,“ komentuje Hornochová.

Hornochová: Nižší sazbu daně chceme posunout k 10 procentům (zdroj: ČT24)

Ministerstvo financí počítá se schodkem 100 miliard korun. Tento týden se vláda dohodla na posledních sporných bodech, tedy financování vědy a sociálních služeb. Rozpočet, který má Sobotkův kabinet v pondělí schvalovat, počítá i se změnou několika zákonů. K dosavadním dvěma sazbám DPH 15 procent a 21 procent přibude další snížená na vybrané knihy, léky a kojeneckou výživu. Poslanci před několika dny předlohu odeslali do třetího čtení.

Takové podmínky by ale podle vyjádření ministerské náměstkyně nemusely dlouho trvat. Už v roce 2016 by mohlo opět dojít ke snížení počtu daňových sazeb. Důležitým momentem je plánované zavedení elektronické evidence tržeb – právě to by měl doprovázet i jednodušší daňový systém. „My uvažujeme už o tom, že by se počet sazeb snížil už v souvislosti se zavedením elektronické evidence tržeb, tedy pak by to byl rok 2016,“ prohlásila Hornochová.

Podle ní by se 10procentní sazba, nyní plánovaná jen pro vybrané komodity, mohla stát druhou plošně sníženou daní a plně tak nahradit dosavadní sazbu 15 procent. „Tři sazby daně je horší administrovat než dvě. Myslím, že ta v současnosti snížená sazba daně na 15 procent je poměrně vysoká na to, že má být snížená. Skutečně se nabízí sladit ji s tou dnešní sazbou. Navrhnu deset procent, ale to je skutečně otázka budoucnosti,“ zmínila náměstkyně.

Vláda si od třetí sazby slibuje snížení cen pro koncové spotřebitele. Nižším zdaněním kojenecké výživy a potravin pro malé děti chce podpořit rodiny s dětmi. V případě knih se nebude nová sazba vztahovat na publikace, kde bude reklama přesahovat 50 procent plochy. Zavedení třetí sazby DPH podle ekonomů ale zkomplikuje daňový systém, přičemž není podle nich jisté, že povede ke zlevnění položek zařazených do této sazby.

Ministr financí Andrej Babiš dříve uvedl, že na třetí sazbu přistoupil jako nutnost koaličních kompromisů. Sám připustil, že by podle něj byla ideální jedna sazba, státní rozpočet pro ni ale zatím není připravený. Dále řekl, že pokud se mu podaří dát do pořádku finanční a celní správu, aby lépe vybíraly příjmy státu, měly by být cílem dvě sazby DPH. Konkrétně deseti- a dvacetiprocentní.

SOUČASNÁ DPH V ČESKÉ REPUBLICE

  • základní sazba 21 procent
  • snížená sazba 15 procent 

VLÁDNÍ NÁVRH PRO ROK 2015

  • základní sazba 21 procent
  • snížená sazba 15 procent
  • druhá snížená sazba 10 procent (léky, knihy, nenahraditelná dětská výživa)

VARIANTA PRO ROK 2016 (2017)?

  • základní sazba 20 procent
  • snížená sazba 10 procent