Dovozce potravin čekají přísnější pravidla

Praha - Vláda schválila přísnější pravidla pro dovozce potravin živočišného původu a vybraných produktů rostlinného původu. Nově budou muset nejméně dva dny před tím, než půjde produkt do prodeje, informovat kontrolní úřady. Podle ministra zemědělství má zpřísnění předpisů zabránit možnému zavalení českého trhu potravinami za dumpingové ceny v důsledku ruského embarga na jejich dovoz.

V hlášení budou muset dovozci navíc uvádět také předpokládanou prodejní jednotkovou cenu zboží, jak vychází ze dvou schválených nařízení, které předložil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Cenové hlášení je novinkou. Dovozci rostlinných potravin dosud své dovozy hlásit nemuseli dopředu vůbec. Jenže podle prezidentky Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Marty Novákové se jedná o citlivou informaci, kterou nikdo z obchodníků zveřejňovat nechce.

Uvedení údajů o ceně má podle jeho resortu pomoci kontrolním úřadům zacílit na problematické zboží. „Řada těchto levnějších dovozů by mohla signalizovat potenciální riziko snížení úrovně kvalitativních a hygienických požadavků, které jsou na potraviny právními předpisy kladeny,“ uvedlo ministerstvo ve svém návrhu.

Přitom u potravin živočišného původu nahlašovací povinnost dovozců platí už od května 2011. Až dosud museli o příchozích zásilkách informovat Státní veterinární správu alespoň 24 hodin dopředu. Podle dnes přijatého návrhu se však jeden den ukázal jako krátká doba, bylo proto lhůtu potřeba zdvojnásobit. 

Marian Jurečka, ministr zemědělství 

„Získáme tak pro naše dozorové orgány dostatek času, aby se mohly připravit a dovezené živočišné potraviny a vybrané rostlinné produkty řádně zkontrolovat,“ uvedl ministr. „Lhůta 48 hodin předem ohlášeného dovozu povede k větší efektivitě kontrol, a tím i k posílení ochrany našich spotřebitelů.“

I tak je celé opatření problematické jednak pro obchodníky, ale i zpracovatele, tzn. výrobce především masných výrobků. Obchodníci dělají objednávky daleko flexibilněji, a to v rozmezí hodin, míní Nováková.

Příjemci potravin živočišného původu budou informovat Státní veterinární správu, importéři rostlinných produktů zase Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (SZPI). Hlášení budou podávána elektronicky pomocí zvláštních formulářů na webech kontrolních institucí. Podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna by úřad neměl v důsledku přísnějších kontrol navyšovat počet zaměstnanců nebo nějak zásadně měnit své fungování.

Reakce na ruské sankce

Nařízení jsou reakcí na situaci poté, co Rusko zakázalo dovoz řady potravin a zemědělských komodit ze Západu. Na unijním trhu vzniká v jeho důsledku přetlak a ceny komodit jdou dolů. Výkupní ceny jablek a zeleniny byly začátkem září meziročně až o polovinu nižší.

Pokud ministerstvo zjistí, že ceny některých dovážených potravin nebo zemědělských komodit jsou opravdu dumpingové, tak podle Jurečky zasáhne. "Budeme muset použít bezprecedentní krok, který se na jednotném trhu EU ještě nikdy nepoužil, že budeme asi nuceni pro některé komodity náš trh zavřít. Je to až ten nejzazší krok a byl bych nerad, kdybychom k němu došli," upozornil Jurečka. Pravidla Unie podobná omezení v případě dumpingového dovozu připouští, procedura prokázání podnákladových cen je ale podle Jurečky značně složitá a zdlouhavá.

Ministerstvo zemědělství odhaduje, že tuzemští vývozci zemědělských a potravinářských produktů přijdou přímo na tržbách o 250 až 300 milionů korun. Propad cen v důsledku přetlaku zboží na unijním trhu jim může podle Potravinářské komory způsobit miliardové škody.