Konec stávky v Air France v nedohlednu, rada schválila kritizovaný plán

Paříž - K plánovanému ukončení stávky pilotů Air France dnes zřejmě nedojde. Správní rada společnosti totiž podpořila plán dalších investic do nízkonákladové přepravy ve Francii. Právě proti tomuto kroku piloti od začátku protestují. Stávka trvá už 12 dnů. Podle francouzského premiéra poškozuje obraz Francie v zahraničí.

Kvůli silné konkurenci nízkonákladových společností a aerolinek z Blízkého východu se Air France rozhodla posílit svou nízkonákladovou divizi Transavia a uvažovala, že pod touto značkou otevře nové základny v Evropě. Odbory se obávají, že to povede k přesunu pracovních míst z Francie do zemí, kde jsou nižší náklady na pracovní sílu. Plán by podle nich vedl k propouštění, snížení mezd a zhoršení pracovních podmínek. 

Podle odborů mají mít piloti Transavie stejné platy a pracovní podmínky jako piloti Air France. To ale správní rada letecké skupiny odmítla. Požadavek odborů podle ní „naprosto odporuje“ modelu nízkonákladové přepravy. Rada uvedla, že plány výkonného vedení firmy s divizí Transavia mají její plnou podporu. 

Stávkující piloti Air France
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Claude Paris

„Nejhorší je způsob, jakým s námi komunikují. Jsme oběťmi vydírání. Pokud budou budovat nízkonákladové základny mimo Francii, přijdeme o místa, protože budou najímat tamní zaměstnance. Jsme pro rozvoj, ale při zachování francouzských pracovních míst,“ konstatoval šéf odborů pilotů Jean-Louis Barber. 

Odbory už dříve pohrozily, že mohou stávku prodloužit na dobu neurčitou. Místo plánovaného uklidnění ale dnešní vyjádření správní rady zřejmě jednání mezi odbory a vedením firmy ještě vyostří. „Počet zaměstnanců Air France rok od roku klesá a není žádný důvod stavět jinou společnost mimo Francii. Práci ztratí nejen piloti, ale celá společnost. To nemůžeme přijmout,“ podotkl jeden z pilotů Alain Magi. 

  • Stávka, která trvá od 15. září, stojí aerolinky asi 20 milionů eur denně (více než půl miliardy korun). Počet letů se během ní snížil zhruba na polovinu. Jen dnes byly zrušeny tři z šesti letů mezi Paříží a Prahou. 

Francie má v mateřské Air France-KLM podíl 16 procent. Premiér Manuel Valls vyzval k ukončení stávky, která podle něj poškozuje obraz Francie v zahraničí.

Stávka pilotů Air France zřejmě hned tak neskončí (zdroj: ČT24)