Průzkum PwC: Česko má firemní daň jako okolní země

Praha - České firmy jsou zdaňovány podobně jako v okolních státech. 19procentní sazbu z příjmu právnických osob má například i Polsko nebo Maďarsko. Vyplývá to z aktuálního průzkumu poradenské společnosti PwC, která sestavila přehled firemních daní ve více než 150 zemích světa. Podle PwC tak zůstává Česko konkurenceschopné a nemělo by daň zvyšovat.

České firmy mají obdobnou daňovou zátěž (zdroj: ČT24)

„Korporátní sazba daně z příjmů v Česku je na srovnatelné úrovni jako v okolních zemích, což je dobře, protože si tím Česko zachovává v tomto ohledu konkurenceschopnost při lákání zahraničního kapitálu. Sazba by se tedy určitě neměla zvyšovat,“ míní partner PwC Peter Chrenko.

Vyšší daně mají firmy na Slovensku a v Rakousku, nižší v Německu. Chrenko ale zároveň upozornil, že srovnání pouze podle sazeb je problematické. V jednotlivých zemích se totiž kvůli výjimkám či uplatňování různých odpočtů a odpisů vypočítává odlišně základ daně, a tím i efektivní sazba daně, která je pro firmy důležitější.

Daň z příjmů firem
Zdroj: ČT24

Ještě před deseti lety přitom tuzemské firmy odváděly z příjmu daň ve výši 31 procent. Jednotlivé vlády ji ale postupně začaly snižovat až na dnešních 19 procent. Nízké zdanění právnických osob totiž podporuje domácí ekonomiku, příliš vysoké naopak bývá důvodem pro přesun sídla do zahraničí.

  • Marek Romancov, partner v daňovém oddělení společnosti Deloitte: „Výše daňové sazby ovlivňuje množství peněz, které zůstává podnikům pro další reinvestice. Za předpokladu, že firmy jsou schopny peníze využít lépe než stát, což si myslím, že pořád platí, tak nižší daně jsou pro ekonomiku pozitivem.“

Velké globální ekonomiky jsou na své podniky většinou přísnější. Spojené státy mají podle přehledu PwC 35procentní daň, ta se ovšem odvíjí od výše příjmu firmy. Čína má 25procentní firemní daň, Velká Británie 21 procent a například Rusko 20 procent. Z přehledu dále vyplývá, že jednu z vůbec nejvyšších firemních daní na světě má Čad, a to 40 procent.

Výhodou pro české společnosti ale je, že odvádí pouze centrální příjmovou daň. V některých zemích se totiž odvádí i místní daně. Třeba americké podniky tak přijdou o skoro 40 procent svých příjmů.