Lufthansa ruší některé dálkové spoje z Frankfurtu

Berlín – Piloti největších německých aerolinek Lufthansa opět stávkují za zachování důchodového programu. Protestní akce potrvá do 23:00 a postihne dálkové lety z Frankfurtu nad Mohanem. Zrušeno bylo pouze 25 párů spojů, většina plánovaných letů se tedy uskutečnila. Stávka podle vedení Lufthansy postihla celkem 20 000 cestujících. Odborový svaz pilotů Vereinigung Cockpit hrozí dalšími stávkami.

Stávka zasáhla lety z Frankfurtu do Severní Ameriky a do Asie. Z logistických důvodů zrušil dopravce taky několik pondělních letů z USA do Německa, odvolán je i jeden středeční let z Dubaje do Frankfurtu. Většinu spojů ale aerolinky zachovaly, v době stávky odstartovalo z Frankfurtu 37 dálkových letů. Pilotovali je ti z pilotů, kteří nejsou členy odborového svazu Vereinigung Cockpit (VC), a členové vedení firmy, kteří mají pilotní licence.

Během prvních hodin stávky byla situace na frankfurtském letišti klidná. Netvořily se fronty a nedocházelo ani k žádným konfliktům mezi cestujícími a zaměstnanci Lufthansy u odbavovacích přepážek. „Je dobře, že to tak je, protože jsme nechtěli zasáhnout cestující, ale našeho zaměstnavatele,“ řekl Markus Wahl ze svazu VC.

Podle vedení Lufthansy stávka postihla zhruba 20 000 cestujících. Aerolinky uvedly, že pro většinu z nich zajistily let s konkurenčním dopravcem, dalším umožnily bezplatně přeložit cestu na jiný termín. Jaké hospodářské škody stávka způsobí, zatím Lufthansa nevyčíslila.

Vedení Lufthansy se cestujícím za potíže omluvilo, vinu za narušení dopravy podle aerolinek nesou výhradně odbory pilotů. „Odbory, které zastupují kolem 5 000 zaměstnanců, bezohledně prosazují svoje požadavky a nejsou ochotny hledat kompromis, přestože jejich neústupnost může ohrozit značnou část ze 120 000 pracovních míst u Lufthansy,“ řekla televizi n-tv mluvčí aerolinek Barbara Schädlerová.

Letadla Lufthansy na letišti v Hamburku
Zdroj: Maja Hitij/ČTK/DPA

Dnešní protest je už čtvrtou stávkou svazu VC za poslední měsíc. V dubnu navíc piloti uspořádali třídenní stávku, při níž bylo zrušeno 3 800 letů. Protest tehdy postihl 400 000 lidí, Lufthansa vyčíslila škody na desítky milionů eur.

Odbory, které zastupují asi 5 400 z celkových zhruba 9 000 pilotů různých aerolinek ze skupiny Lufthansa, chtějí protestními akcemi zabránit změnám důchodového programu. Podle dosavadního ustanovení mohou předčasně odejít do penze v 55 letech a firma jim následně vyplácí 60 % platu do té doby, než mají nárok na starobní důchod. Vedení Lufthansy chce potřebný věk pro předčasný důchod posunout na 60 let.

Management svůj krok zdůvodňuje tím, že kvůli silné konkurenci musí šetřit. Na omezení výhod podle firmy přistoupily všechny profesní skupiny kromě pilotů. Svaz VC ale tvrdí, že piloti vykonávají mimořádně zodpovědnou práci a kvůli bezpečnosti provozu by měli mít možnost přestat létat, když budou mít pocit, že už na to nestačí.