Americkým boháčům dál kraluje Gates. Vlastní tolik, kolik Česko dluží

New York – Nejbohatším Američanem nadále zůstává zakladatel softwarové společnosti Microsoft Bill Gates. Jeho čisté jmění se oproti loňskému roku zvýšilo o devět miliard na 81 miliard dolarů (1,76 bilionu korun). Bill Gates tak vlastní majetek ve zhruba ve stejné hodnotě, jakou má celý státní dluh České republiky. Prvenství v žebříčku 400 nejbohatších lidí ve Spojených státech, který každoročně sestavuje časopis Forbes, mu patří již 21 let v řadě.

Forbes zveřejnil nejnovější podobu seznamu v pondělí. Investor Warren Buffett si potvrdil druhé místo s majetkem 67 miliard dolarů. Změny nenastaly ani na třetím místě, které udržel spoluzakladatel společnosti Oracle Larry Ellison s 50 miliardami dolarů. Na dělené čtvrté příčce figurují stejně jako loni bratři Charles a David Kochovi, spoluvlastníci konglomerátu Koch Industries (původní zdroj v angličtině najdete zde).

Z žen dosáhla nejvyššího umístění Christy Waltonová, dědička největšího maloobchodního řetězce na světě Wal-Mart, která figuruje na šestém místě. Se svým majetkem v hodnotě 38 miliard dolarů je zároveň považována za nejbohatší ženu světa.

Warren Buffett
Zdroj: ČTK/AP/Nati Harnik

Celkově se v seznamu objevilo 27 nových jmen, včetně spoluzakladatele aplikace pro bezplatné zasílání zpráv přes chytré telefony WhatsApp Jana Kouma, který skončil na 62. místě. Plány na převzetí služby letos oznámila letos v únoru americká internetová společnost Facebook. Jejímu generálnímu řediteli Marku Zuckerbergovi, jenž v seznamu obsadil 11. místo, se majetek od loňského roku rozrostl vůbec nejvíc – o 15 miliard na 34 miliard USD.

Ze seznamu celkově vyplývá, že nejbohatší Američané v uplynulém roce dál bohatli, mimo jiné díky silnému růstu cen akcií. Úhrnná hodnota majetku všech osob na seznamu činila 2,29 bilionu dolarů, a byla tak o 13 % vyšší než loni.

Bill Gates dál kraluje americkým boháčům (zdroj: ČT24)