Zlato investory netáhne. Kupujte diamanty, radí analytici

Praha - Cena zlata ve světě rychle padá, jedna trojská unce teď stojí 1 215 dolarů. To je nejméně od léta 2010 a jen od začátku září zlevnila o 75 dolarů. Důvodem je hlavně posilování americké měny, která je se zlatem úzce provázaná. Stejně jako u zlata navíc propadly i ceny stříbra a platiny.

Zlato investory netáhne. Kupujte diamanty, radí analytici (zdroj: ČT24)

Právě cena zlata ukazuje, co si lidé myslí o kondici globální ekonomiky. Podle „zlatého“ ukazatele jí zatím nejhůř bylo před třemi lety v srpnu 2011, kdy cena zlata krátce vystoupala nad magickou hranici 1 900 dolarů za unci. O 3 roky později je o 700 dolarů níž.

Minimálně v příštích měsících ale podle analytiků horší časy nepřijdou - spíš naopak  - a cena zlata by tak měla dál klesat. „Pro“ hovoří oživení americké ekonomiky a hlavně výrazné posilování dolaru. Stejně tak rostoucí ceny akcií, kterým investoři zase věří  - a nehledají náhradu ve zlatě, ale ani v dalších drahých kovech. „Co se týká cen stříbra, v současnosti jsme kolem 18 dolarů, což představuje zhruba čtyřleté minimum. Propady jsou celkem markantní, souvisí spíše než s aktuálními zprávami s nějakým dlouhodobějším trendem, který u těchto kovů sledujeme, ten je dlouhodobě klesající,“ vysvětlil makléř společnosti Patria Direct Pavol Mokoš.

Odborníci tak radí - kdo chce v současnosti vydělat nebo si pojistit úspory, měl by v klenotnictví přejít regály se zlatem, stříbrem nebo platinou a zastavit se až u diamantů. Jejich cena totiž pořád stoupá a zájem o ně také, hlavně v Indii nebo Číně. Loni se jich ve světě prodalo za rekordních 79 miliard dolarů - to je jedna a půl rozpočtu České republiky.