Každý vrak bude mít ode dneška svůj profil. V databázi MŽP

Praha – Stát ode dneška vede oficiální evidenci autovraků. Povinnost vyfotografovat vrak sice platí přesně rok, teď ale vrakoviště musí do čtyř dnů od přijetí automobilu poslat jeho snímky do systému Ministerstva životního prostředí. Novinka má bránit nelegálním obchodům s odpady.

Každý vůz, který míří do šrotu, se musí objevit v registru Ministerstva životního prostředí. Ten mají ve svém počítači všechny provozovny. Administrativa prodlouží práci techniků u každého likvidovaného vozidla o několik minut. „Fotodokumentace se zavádí, aby ty autovraky byly celé a nebyly třeba už vypálené předem nelegálními zpracovateli,“ uvedl pracovník odboru odpadů Marek Livora.

Vrak, který jde do šrotu, má průměrně 19 let

Do šrotu šlo loni skoro 122 tisíc vozidel. Jeden vrak je průměrně starý 19 let a vznikne z něj 900 kilo odpadu, který může být i z části nebezpečný. „Provozovatelé autovrakovišť mohou zažádat o dotaci ze Státního fondu životního prostředí v hodnotě 500 korun,“ poznamenala Petra Roubíčková, mluvčí Ministerstva životního prostředí.

Kromě vrakovišť chce stát dozírat také na stanice technické kontroly. Asi třetina už jich má kamery. Těm ostatním dali poslanci rok a navíc povinnost odložili na leden 2016.

Majitelů aut se nynější změna na vrakovištích netýká.

Události: Stát ode dneška vede oficiální evidenci autovraků (zdroj: ČT24)
Vydáno pod