Strojvůdci Deutsche Bahn zahájili stávku, chtějí vyšší platy a méně práce

Berlín - Strojvůdci největšího německého železničního dopravce Deutsche Bahn vyhlásili stávku. Protestní akce potrvá od dnešních 21:00 do středečních 06:00. Strojvůdci žádají zvýšení mezd a zkrácení pracovní doby. Vedení Deutsche Bahn zatím nedokáže odhadnout, jaké dopady stávka bude mít. Od odborářů prý zatím nedostalo žádné informace o vlacích, kterých se protest dotkne. Stávka ale zřejmě zasáhne dálkové, regionální i městské vlaky na území celého Německa, stejně jako nákladní dopravu.

České dráhy očekávají, že stávka ovlivní mezinárodní vlaky z Prahy do Německa a opačným směrem. S vysokou pravděpodobností musí počítat s problémy cestující v nočních vlacích do Amsterodamu, Kodaně a Curychu i v opačném směru. Podle mluvčí drah Kateřiny Šubové lze zpoždění očekávat i u ranních spojů EC z Berlína do Prahy.

„S následky stávky se budeme potýkat i po skončení v 06:00, je třeba počítat s tím, že i ranní vlaky nebudou dodržovat pravidelný jízdní řád,“ uvedla Deutsche Bahn. Přesné informace by cestující měli získat na nádražích, kde budou v informačních střediscích posílené služby.

Strojvůdci požadují zvýšení platů o 5 % a zkrácení pracovní doby o dvě hodiny týdně. Nyní se průměrný roční plat německých strojvůdců pohybuje v závislosti na odpracovaných letech mezi 36 000 a 46 000 eury (998 000 až 1,27 milionu korun). Týdenní pracovní doba činí 39 hodin.

Deutsche Bahn
Zdroj: ISIFA/Sean Gallup/Getty Images

Vedení Deutsche Bahn odbory za vyhlášení stávky kritizovalo. Jednání svazu GDL je podle železničního dopravce „přehnané“, odboráři by se prý měli „neprodleně“ vrátit k jednacímu stolu. Personální ředitel DB Ulrich Weber už navíc dříve označil požadavky odborů za nesplnitelné a obvinil odborový svaz, že není ochoten přistoupit na kompromis. Vedení nicméně minulý týden nabídlo strojvůdcům zvýšení základního platu o 2 %.

Stávku podporuje většina členů odborového svazu GDL. V referendu, které se uskutečnilo minulý týden, bylo pro uspořádání protestu 91 % strojvůdců zastoupených v odborech.