Čeští vývozci nevidí příští rok nijak růžově, Rusku už nevěří

Praha – Největší investiční příležitosti vidí čeští vývozci v Německu, důvěra v Rusko o více než polovinu klesla, vyplynulo z Exportního výzkumu DHL, který provedla společnost GfK. Optimismus exportérů klesá. Polovina firem očekává v dalším roce stagnaci.

V prvních letech po krizi hlásily firmy dobré výsledky. Teď přišlo mírné vystřízlivění. „Jakkoliv se loňské extrémně pozitivní predikce nenaplnily v plné míře, celkově vnímám výsledky jako velmi dobré. Vždyť 87 procent našich exportérů uvedlo, že jim export narostl, anebo zůstal stabilní, což je určitě skvělý výsledek s ohledem na události letošního roku,“ uvedl obchodní
ředitel DHL Express ČR Luděk Drnec.

K oživení exportu letos nejvíce pomohl nový obchodní partner, u řady firem také nová technologie do výroby. Stimulem byla rovněž intervence ČNB v neprospěch české koruny. Vývozci se naopak obávají negativního vlivu krize na Středním východě a ukrajinsko-ruského střetu.

Rusko v očích investorů výrazně ztratilo na exportní atraktivitě. „Jestliže vloni bylo Rusko považováno 32 procenty respondentů za největší exportní příležitost, letos si totéž myslí jen 15 procent z nich. Exportéři opět nejvíce věří v Německo, což je asi logická reakce na vývoj současné situace v Evropě,“ konstatoval Drnec. Průzkumu se letos zúčastnilo přes 300 exportních firem.

Vývoz jednotlivých zemí do Ruska
Zdroj: ČT24

Objem vývozu do Ruska donedávna rostl

Hodnota českého vývozu činila v roce 2013 zhruba 3,1 bilionu korun. Polovina zboží mířila do čtyř sousedních států: Německa, Slovenska, Polska a Rakouska, uvedl Český statistický úřad v zářijovém vydání časopisu Statistika & My. Dominantním partnerem Česka je Německo, v letech 2005 až 2013 ale rostl také vzájemný obchod s Čínou.

Česko čile obchodovalo rovněž s Ruskem a Ukrajinou. Před osmi lety tvořil celkový podíl těchto tří zemí na českém zahraničním obchodu 7,4 procenta, loni to bylo už 11,1 procenta. Rusko je vůbec nejvýznamnějším exportním odbytištěm mimo Unii. V roce 2013 odebralo zboží v hodnotě 116,2 miliardy korun (3,7 procenta z celkového vývozu). Současný zákaz dovozu potravin ze zemí do Ruska se ve statistikách projeví nejdříve koncem letošního roku.

Export potravin do Ruska
Zdroj: ČT24/Evropská komise

Co po sankcích? Česko hledá nová odbytiště

České firmy ve velkém vyvážející do Ruska dostaly už v srpnu na ministerstvu průmyslu a obchodu jasné doporučení: bankovní, zbrojní či těžařské firmy se prý mají poohlédnout po netradičních zemích, jako je Latinská Amerika nebo postsovětské země.

Při hledání klíčových obchodních partnerů a nových odbytišť by Česku mohla pomoct také Saúdská Arábie. Česko nyní obchoduje hlavně se Spojenými arabskými emiráty a Izraelem.