Akcie skupiny Fiat Chrysler dnes vstoupily na trh

Milán/New York – Automobilky Fiat a Chrysler dnes společně uvedly akcie nově vzniklé skupiny Fiat Chrysler Automobiles (FCA) na trhy v New Yorku a Milaně. Jde tak o poslední krok v procesu slučování obou podniků. Cena akcií FCA okamžitě po vstupu na trh zamířila vzhůru, později se ale vývoj otočil.

Fiat a Chrysler společně vstupují na burzu (zdroj: ČT24)

V New Yorku akcie otevřely na devíti dolarech. Jejich cena se nejprve rychle vyšplhala na 9,55 dolaru, pak ale klesla pod devět dolarů, vyplývá z průběžných údajů burzy.

Spojení obou slavných značek, které se potýkaly s nemalými problémy, začalo už před pěti lety. Chrysler tehdy zbankrotoval a přežil jenom díky zásahu americké vlády. Část společnosti potom odkoupil Fiat a jeho šéf Sergio Marchionne vytvořil ambiciózní plán expanze. Postupem času zvýšil svůj podíl v americké společnosti z dvaceti na sto procent. „Dnešek je začátkem naší cesty jako jedné globální automobilky,“ uvedl generální ředitel FCA Sergio Marchionne.

Formálně bylo spojení obou firem dokončeno v neděli. Nová skupina Fiat Chrysler Automobiles je sedmým největším výrobcem automobilů na světě. Právní sídlo FCA je v Nizozemsku a daňové sídlo v Británii, její hlavní výrobní aktivity jsou v Detroitu a Turíně.

Za pět let zvýšit výrobu o 60 procent

Vstup na burzu má společnosti přinést peníze na další expanzi a její vedení má nemalé plány. Za čtyři roky by rádi zvýšili čistý zisk na zhruba 5 miliard eur. To je pětkrát vyšší číslo než současný zisk. Růst mají zajistit nové modely koncernových značek - Alfy Romeo, Maserrati a Jeepu, který by měl navíc podle nového plánu začít expandovat více mimo domácí americký trh.

Celkovou výrobu chce společnost zvýšit do roku 2018 o 60 procent na 7 milionů vozů. Cílem je sesadit z šestého místa americký Ford. Dvaašedesátiletý Sergio Marchionne už bude tou dobou v důchodu. Ohlásil totiž, že za čtyři roky by rád předal vedení firmy mladšímu nástupci a auta si nechá pouze jako koníček.