V Británii vyšly do ulic desetitisíce lidí. Za vyšší mzdy a životní úroveň

Londýn – Desítky tisíc lidí se zúčastnily ve velkých britských městech demonstrací, které svolaly odbory pod heslem „Británie potřebuje vyšší mzdy“. Protestující se podle BBC dožadují především zvyšování mezd ve veřejném sektoru a poukazují na klesající životní úroveň. Jen v Londýně se do pochodu podle zastřešující odborové organizace Odborový kongres (TUC) zapojilo na 90 000 lidí.

Generální tajemnice TUC Frances O'Gradyová uvedla, že masová účast vysílá vládě silný signál. Pracujícím se nelíbí, že kabinet premiéra Davida Camerona slibuje jednoprocentní růst mezd, tedy pod hranicí inflace. Vláda ale tvrdí, že tak zachrání pracovní místa. Kromě Londýna se protestovalo třeba v Glasgow nebo Belfastu.

„Nejlepší, co vláda může udělat, je uznat hodnotu masy lidí, kteří trpí a kteří se tu dnes sešli, a zvednout jim mzdy,“ zdůraznil Dave Prentis, generální tajemník odborového svazu Unison. Ten reprezentuje 300 000 pracovníků ve zdravotnictví. „Naši členové tuto recesi nezpůsobili, naši členové nezpůsobili selhání bank,“ dodal Prentis.

Demonstrace v ulicích britské metropole měla pokojný průběh, účastníci nesli řadu pestře zbarvených transparentů, cedulí i nafukovacích balonků s nejrůznějšími protivládními hesly. Byli mezi nimi učitelé, zdravotní sestry, úředníci a zaměstnanci nemocnic, stejně jako železnic a pošt. Protest vyvrcholil manifestací ve známém londýnském Hyde Parku.

Podle TUC Britové čelí „nejsilnějšímu stlačování svých příjmů od viktoriánských dob“, neboť reálné mzdy od roku 2010 každoročně klesají. Britská ekonomika přitom v poslední době roste – například ve druhém čtvrtletí si meziročně připsala 3,2 % procenta, což bylo nejvíc od roku 2008. Stejně pozitivní jsou i statistiky trhu práce, nezaměstnanost na konci srpna činila 6 % a klesla tak na šestileté minimum.

Nezávislý Institut pro rozpočtová studia (IFS) nicméně tvrdí, že reálný příjem britských domácností je nyní o 6 % nižší než před příchodem finanční krize.

Před třemi lety uspořádal Odborový kongres v Londýně podobnou demonstraci, tehdy zaměřenou proti úsporným opatřením. Přišlo na ni více než 250 000 lidí a provázely ji výtržnosti, při nichž bylo zraněno několik desítek osob.