Lufthansa poosmé ve stávce: Nepoletí ani přes oceán

Kolín nad Rýnem – Zaměstnanci německého leteckého dopravce Lufthansa začali v jednu hodinu odpoledne stávkovat. Zprvu stávka vyhlášená na dva dny postihne krátké a střední linky včetně spojů z Frankfurtu a Mnichova do Prahy, v úterý i dálkové lety. Piloti Lufthansy stávkou protestují proti chystaným změnám v důchodovém programu společnosti.

Piloti Lufthansy nebo jejích dceřiných společností stávkují kvůli penzím již poosmé za poslední dva měsíce. Stávka začala v pondělí ve 13:00 SELČ a je vyhlášena bez jedné minuty na 35 hodin, tj. do úterních 23:59. V pondělí a v noci na úterý se protesty dotknou krátkých a středních linek – tj. spojů Lufthansy, na kterých létají stroje typů Airbus A319/320/321, Boeing 737 a Embraer E-Jet. Mluvčí pražského letiště Eva Krajčí ovšem upozornila, že situace se může průběžně měnit. „Doporučuji proto sledovat informace přímo na stránkách Lufthansy, kde se pod číslem letu vždy uvádí, zda byl zrušen,“ řekla mluvčí.

Omezení letů DLH do Česka

V průběhu stávky Lufthansa a její dceřiná společnost Lufthansa Cityline odřeknou celkem dva páry spojů mezi Mnichovem a Prahou a devět párů mezi Frankfurtem a Prahou.

  • zrušené spoje Mnichov–Praha: v pondělí a úterý 16:00 z Mnichova, 16:50 z Prahy
  • zrušené spoje Frankfurt–Praha: v pondělí v 17:10, 18:20 a 22:55 z Frankfurtu, ve 14:05, 18:20 a 19:30 z Prahy, v úterý všechny spoje

Od úterních 6:00 SELČ se stávka rozšíří i na dálkové spoje Lufthansy. Podle odborové organizace Verinigung Cockpit (VC) tedy nepoletí ani linky obsluhované typy Airbus A330, A340, A380 a Boeing 747. „Vyhlášení stávky na dálkových trasách pro nás bylo překvapivé. Přesto chce Lufthansa zachovat mimořádný letový řád, který zveřejnila už před tímto krokem svazu VC,“ řekla v televizi N24 mluvčí aerolinek Barbara Schädlerová. Podle vedení Lufthansy zkomplikuje stávka cestování 130 tisícům lidí, neuskuteční se 1 400 letů.

Vzhledem k množství stávek, které v posledních měsících zasáhly nejenom Lufthansu, ale také její dceřinou nízkonákladovou společnost Germanwings, začínají odbory ztrácet sympatie cestujících. „Je to otravné, vážně nepříjemné. Už jsem ztratil veškeré pochopení. Nevím, proč zaměstnanci řeší své problémy na úkor cestujících,“ řekl cestující Rainer Dobbner, kterému kvůli stávce odpadl let.

Celkem Lufthansa v době stávky zruší na 1400 plánovaných letů. Představuje to asi dvě třetiny všech jejích spojů v daném období. Cestujícím na vnitroněmeckých trasách aerolinky doporučují využít rychlovlaky ICE, ostatním nabízejí možnost zdarma zrušit letenku nebo ji přeložit na jiný termín.

Piloti Lufthansy zahájili 35hodinovou stávku (zdroj: ČT24)

Piloti Lufthansy chtějí stávkami zabránit změnám v důchodovém programu. V současnosti mohou piloti předčasně odejít do penze v 55 letech a firma jim následně vyplácí 60 procent platu do té doby, než mají nárok na starobní důchod. Vedení Lufthansy chce potřebný věk pro předčasný důchod posunout na 60 let s tím, že musí kvůli silné konkurenci šetřit. VC tvrdí, že chce dosáhnout uzavření nové kolektivní smlouvy. „Lufthansa bohužel po sedmi stávkách uspořádaných od letošního dubna kompromisní návrhy VC nepřijala a postavila se proti nim,“ zdůvodnili odboráři další stávku.

Vedení Lufthansy ale v současnosti hledá spíše způsob, jak omezit možnosti zaměstnanců stávkovat. Mluvčí Luftansy Matthias Eberle uvedl, že by Lufthansa chtěla prosadit „nějaké regulace“.