Nálada německých podnikatelů je na bodu mrazu

Berlín – Německá podnikatelská nálada je nejhorší od konce roku 2012. Údaje zveřejnil mnichovský výzkumný institut IFO. Podle něj jsou podnikatelé pesimističtí už šest měsíců v řadě. Jedním z důvodů prý může být horší prognóza letošního růstu HDP. Vláda ji tento měsíc výrazně zhoršila na 1,2 procenta. Původně přitom očekávala o šest desetin lepší výsledek.

Index podnikatelského klimatu odráží postoj zástupců zhruba sedmi tisíc firem z
celého Německa. Nyní klesl na 103,2 bodu ze zářijových 104,7 bodu – nejníž za dva roky. Kvůli pesimismu německých podnikatelů přišly evropské akcie o zisky, které jim na začátku dnešního obchodování přinesly relativně příznivé výsledky zátěžových testů evropských bank (čtěte víc).

Průzkum ukázal, že firmy jsou pesimističtější ohledně současné situace, ale i budoucnosti. „Co se týče nálady, nacházíme se v sestupné spirále,“ uvedl analytik Andreas Scheuerle ze společnosti Dekabank. „Původní zabijáci nálady – geopolitická situace, slabost eurozóny a obavy z deflace – vedli k výrazné revizi prognóz a tyto slabší ekonomické vyhlídky nyní tlačí náladu dolů,“ dodal.

Pokles německé ekonomiky překvapil i znalce

Největší evropská ekonomika letošní rok zahájila silným růstem, ve druhém čtvrtletí ale nečekaně klesla o 0,2 procenta. Německo přitom představuje hlavního obchodního partnera pro Česko. V posledních pěti letech byl podíl Německa na obratu zahraničního obchodu ČR více než 29 procent. Případné problémy Berlína by tak pocítila i Praha.

Také české ministerstvo financí zhoršilo prognózu vývoje ekonomiky. Letos by měla růst jen o 2,4 procenta. Původní odhad byl o 0,3 procentního bodu vyšší. „Pokud se podíváme na Evropu, tak je to pořád krásné číslo – řekl bych nadprůměrné. Růst 2,4 procenta vidíme ve Spojených státech. Je to skutečně něco pozitivního. Pro naši ekonomiku je zásadní hospodářský výkon Německa. Pokud by došlo k tomu, že by se dostávalo do hlubších ekonomických potíží, tak by výkon české ekonomiky byl určitě horší – pak by se prognóza upravovala směrem dolů,“ upozornil Petr Gapko, hlavní ekonom GE Money bank.

Německá vláda navíc nedávno výrazně snížila odhad letošního růstu, a to na 1,2 procenta z původně očekávaných 1,8 procenta. Příští rok by měla ekonomika podle nové prognózy stoupnout o 1,3 procenta, zatímco předchozí výhled počítal s dvouprocentním růstem.

Angela Merkelová
Zdroj: ČTK/AP/Michel Euler

Někteří ekonomové upozorňují, že vzhledem k posledním slabým statistikám by německá ekonomika mohla klesnout i ve třetím čtvrtletí, což by znamenalo technickou recesi. Kabinet Angely Merkelové zatím odolává tlakům ze strany některých dalších členských zemí eurozóny, aby podpořila hospodářský růst tím, že zvýší státní výdaje.