Ukrajině chybí uhlí, doly kontrolují separatisté

Kyjev – Ukrajina řeší další energetický problém. Jen co se dohodla s Moskvou na dodávkách plynu, musí hledat i náhradu za uhlí. Jako druhý největší těžař v Evropě má totiž polovinu ze svých 115 dolů mimo provoz. Většinu navíc kontrolují proruští rebelové. Kvůli nedostatku uhlí se nejspíš brzy zastaví část elektráren, hutí a průmyslových závodů.

V dole Cheljuskincev u Doněcku se ještě pracuje, o normálním režimu ale nemůže být řeč. Horníky totiž u brány hlídají ozbrojenci, a když sjíždějí dolů do 900metrové šachty, na nebi nad nimi vybuchují dělostřelecké granáty.

V okolí Doněcku se nachází více než polovina ukrajinských uhelných dolů. Teď je kontrolují proruští rebelové z Doněcké lidové republiky. Přidalo se k nim dost místních horníků, kteří vyměnili sbíječky za samopaly. Právě v dolech mají proto rebelové sympatie a oporu. „Tohle uhlí bude naše a vedení republiky se o něj dobře postará. Pro dobro lidí, a ne oligarchů, kteří na něm předtím bohatli,“ doufá horník Vitalij Chrystyč.

Navzdory bojům a radikálním názorům ale uhlí celou dobu putuje na západ – do elektráren a závodů pod kontrolou Kyjeva. A to přesto, že vláda za něj už dva měsíce neplatí. Rebelové nyní vyhrožují, že uhlí začnou posílat na okupovaný Krym.

Ukrajině chybí uhlí, doly kontrolují separatisté (zdroj: ČT24)

Kyjev však oponuje tím, že na oplátku přestane do dolů posílat proud. „Všechno tady zásobuje vodní elektrárna Kurachovskaja, která je na ukrajinské straně. Tím nás Kyjev drží v hrsti. Naše budoucnost tak má jediné řešení – musíme ji dostat pod kontrolu,“ plánuje ředitel dolu Vasilij Danča.

Ani se současnými dodávkami si ale ukrajinská vláda nevystačí. Ministr energetiky už dříve přiznal, že třetina elektráren brzy bude bez paliva. Kyjev proto objednal milion tun uhlí z Jihoafrické republiky – pro uhelnou velmoc ještě před pár měsíci nemyslitelná věc.