HDP se podle ČNB v letošním i příštím roce nedostane přes 2,5 %

Praha – Česká národní banka dnes vyslovila stejný zhoršený odhad vývoje ekonomiky v letošním a příštím roce jako ministerstvo financí. Ještě v červenci se odhadovalo, že si nyní ekonomika polepší o 2,9 % a v roce 2015 o 3 %. Teď pro oba roky platí shodná prognóza 2,5 %. ČNB rovněž ponechala intervenční režim kurzu koruny.

Guvernér ČNB Miroslav Singer k měnové politice (zdroj: ČT24)

Česká ekonomika se sice zlepšila, ale dynamika růstu nebude tak výrazná, jak předpokládaly předešlé prognózy. Nicméně po posledních dvou letech, kdy se hrubý domácí produkt nacházel v poklesu, se pro rok 2014 stále počítá s růstem, který by podle posledního odhadu měl být 2,5 %. Původně se očekávalo 2,9 %. Na zvýšení má mít podíl zahraniční poptávka, oslabený kurz koruny i oživení vládních investic. Stejný trend HDP je očekáván i v roce 2015 a mírné zvýšení by mohl zaznamenat až v roce 2016.

Pozitivní vývoj je i v oblasti růstu cen. „Inflace se v ČR v posledních měsících odpoutala od blízkosti nulových hodnot,“ uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer. Navzdory intervenci v oblasti kurzu koruny vůči euru se ale nepovedlo přiblížit cíli ČNB. Domácí ekonomika však působí směrem k růstu cen, a tak by se nad dvouprocentní inflační cíl mohlo Česko dostat začátkem roku 2016. Minimálně do prvního čtvrtletí 2016 bude trvat intervenční opatření vůči kurzu koruny.

Pozitivní výhled přinesla zpráva ČNB v oblasti nezaměstnanosti. Počet volných pracovních míst je nejvyšší za více než pět let a situace se má dál zlepšovat. Zrychluje se i růst mezd, což přispívá proinflačním vlivem. Žádné změny ČNB nechystá v úrovni úrokových sazeb.

„Dramatický prorůstový impuls eurozóna letos nebude, domácí ekonomika nás překvapuje,“ řekl Miroslav Singer.

Českou ekonomiku ovlivňuje zpomalení hospodářství zemí eurozóny. „Vnější aspekty působí na českou ekonomiku v protiinflačním směru, jedině výhled nižších cen ropy může působit jako příznivý prorůstový impuls,“ řekl Singer. V příštích dvou letech by měl kurz eura vůči dolaru oslabovat, ve stejném období bude v eurozóně podle prognózy ČNB trvat pomalejší hospodářský růst a nižší inflace. Dovozní ceny dosud působily ve prospěch inflace, což by ale měl zhatit pokles výrobních cen v evropských státech.