Značka O2 v Česku zůstane déle. Firma taky vyplatí drobné akcionáře

Praha – Největší tuzemská telekomunikační firma O2 Czech Republic si pojistila užívání ochranné známky O2 v Česku a na Slovensku na dalších několik let. Kvůli tomu si od Komerční banky krátkodobě půjčí až čtyři miliardy korun, aby mohla uhradit závazky bývalému majoritnímu vlastníkovi a majiteli známky, španělské Telefónice. Firma rovněž oznámila, že nabídne drobným akcionářům odkup akcií.

Vedení společnosti O2 Czech Republic rozhodlo, že uplatní opci na prodloužení doby, po kterou může v Česku a na Slovensku používat značku O2. Ta patří původnímu vlastníkovi mobilního operátora, španělské Telefónice. Prozatím ji bude česká firma moci používat do 27. ledna 2019. Zároveň získá opci na další tři roky, takže celkově bude možné prodloužit existenci značky O2 v tuzemsku až do roku 2022.

Podmínkou využití opce je, že český operátor španělské Telefónice jednorázově uhradí splátky za celé původní období využívání známky. Na to si firma vezme od Komerční banky krátkodobý úvěr až čtyři miliardy korun. Jeho splatnost bude šest měsíců s možností prodloužení o dalších šest měsíců.

Orgány společnosti zároveň schválily zprávu představenstva, která specifikuje podmínky, za nichž O2 Czech Republic poskytne úvěr svému majoritnímu akcionáři PPF. Mohl by dosáhnout výše téměř 25 miliard korun; splatnost bude sedm let. O poskytnutí peněz nicméně musí ještě rozhodnout valná hromada, která se má podle neoficiálních informací konat v polovině prosince.

Nabídka pro drobné akcionáře: 277 korun za akcii

V telekomunikačním operátorovi O2 drží majoritní podíl investiční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera – na začátku letošního roku koupila za 63,6 miliardy korun skoro 66 % akcií od španělské Telefóniky. Další akcie pak získala v rámci povinného odkupu nebo vykoupením podílů významných minoritních akcionářů. V současnosti PPF vlastní přes 83 % akcií O2 Czech Republic.

Skupina nyní nabídne zbylým drobným akcionářům odkoupení jejich cenných papírů za částku, kterou uplatnila při povinném odkupu letos v červnu. Fyzické osoby, které byly akcionáři k 15. srpnu 2014, budou moci dát k odkupu maximálně 200 akcií. Cena za kus bude činit 277,15 Kč.

Petr Kellner na snímku z roku 2007
Zdroj: ČTK

Podle PPF se nebude jednat o standardní veřejnou nabídku odkupu pro všechny akcionáře, nýbrž bude určená jen pro fyzické osoby. Podle zákona může firma tímto způsobem vykoupit maximálně 1 % akcií. PPF předpokládá, že nabídka se v praxi bude týkat přibližně 40 000 drobných akcionářů.

„Nabídka je určena především drobným akcionářům, kteří své akcie získali v kuponové privatizaci. Chceme postupovat maximálně korektně, a proto těmto drobným akcionářům, kteří nejsou profesionálními investory, dáváme druhou šanci na prodej akcií za cenu, která odpovídá ceně při tzv. povinném odkupu,“ vysvětlil Kellner.

Podle Milana Vaníčka z J&T Banky může omezená neveřejná nabídka přiblížit PPF dosažení hranice 90 % akcií, která umožní stažení cenných papírů z trhu. „Cena mi přijde logická a je odvislá od povinného odkupu. PPF tím dá šanci akcionářům, kteří nejsou profesionálové, se těchto akcií zbavit a tím si snížit potenciální potíže v budoucnu,“ poznamenal Vaníček.

Kurz akcií O2 se v úterý pohyboval kolem 211 Kč za kus, byl tedy o 66 korun nižší než nabídnutá cena. Ve středu dopoledne po zahájení obchodování posílil o 6,17 % na 223,80 Kč. Drobní akcionáři mohou nabídku využít v období od 1. prosince 2014 do 16. ledna 2015.