Konec vleklých jednání: Reforma WTO má přinést 21 milionů pracovních míst

Ženeva – Po letech vleklých jednání přijala Světová obchodní organizace (WTO) první globální reformu obchodních pravidel od svého vzniku. Dohoda zavádí nové standardy pro celní kontroly a odbavování zboží na hranicích. Podle odhadů WTO zvýší jednotná pravidla hodnotu světového obchodu o bilion dolarů (22 bilionů Kč) na 23 bilionů dolarů a přispějí zároveň ke vzniku zhruba 21 milionů pracovních míst. Dnešní dohoda je ale jen zlomkem původního ambiciózního plánu na liberalizaci světového obchodu a pomoci chudým zemím.

Dohodu už loni v prosinci sjednali ministři 160 členských zemí WTO na indonéském ostrově Bali. V červenci ale její konečné schválení vetovala Indie, která měla obavy z dopadu nových pravidel na její potravinový program pro chudé zemědělce a domácnosti. Odpor Indie se podařilo zlomit až před dvěma týdny díky úsilí Spojených států.  

Navíc se touto dohodou otevírají dveře k dalšímu pokroku v globálních obchodních vyjednáváních, jejichž obsah by mělo ústředí WTO navrhnout v červenci příštího roku. Bez dokončení dohody by podle expertů WTO jako platforma pro globální obchodní jednání v podstatě skončila a mohla by být ohrožena i její role při řešení a urovnávání obchodních sporů mezi jednotlivými zeměmi.  

Původní plán byl však mnohem ambicióznější: cílem tzv. katarského kola jednání byla totiž liberalizace světového obchodu a pomoc chudým zemím. Toto vyjednávání začalo v roce 2001, jenže koncem minulého desetiletí skončilo bez jakéhokoliv výsledku. WTO pak své ambice omezila a zaměřila se na podstatně menší oblast.