Řidiči mohou začít pořizovat dálniční známku na příští rok

Praha – Dnes začíná prodej ročních dálničních kuponů na rok 2015. Jejich cena zůstala oproti posledním rokům nezměněná, a tak si řidiči musí připravit patnáct set korun. Kdo si bude pořizovat kupon pouze na kratší, musí počkat, podle ministerstva dopravy budou k dostání nejpozději začátkem ledna.

Studio ČT24: Dálniční kupony na rok 2015 v prodeji (zdroj: ČT24)

Dálniční známky pro osobní vozidla se prodávají na pobočkách České pošty a na vybraných čerpacích stanicích. Při pořízení kuponu ho řidiči mohou používat už od letošního prosince, majitelé kuponu na rok 2014 mohou nákup nového odložit až na leden, během kterého jim ještě platí starý. Cena ročního kuponu je stanovena na 1 500 korun, za měsíční kupon zaplatí motoristé 440 korun a za desetidenní 310 korun.

Loni stát prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury za prodej dálničních známek utržil 4,3 miliardy korun. To je zhruba polovina částky, kterou stát vybral od kamionů a vozidel nad 3,5 tuny za použití zpoplatněné sítě komunikací.

Za dálniční mýtné si od roku 2015 připlatí nejvíce kamiony splňující ekologickou třídu Euro 5 a autobusy. Vozidlům s motory třídy Euro 5 se od ledna sazby zvýší v průměru o 9,8 procenta, v kategorii vozidel s méně ekologickými motory bude růst činit 8,2 procenta. Autobusům, které mají proti kamionům výrazně snížené sazby, vzroste cena až o 30 procent.