Ruská ekonomika se topí, centrální banka intervenuje

Moskva - Ruská ekonomika v příštím roce míří do recese. Mohou za to hlavně uvalené sankce a rekordní propad rublu. Trh služeb je v současnosti na nejnižších hodnotách od roku 2009. Měnu se proto snaží zachránit tamní centrální banka. V pondělí sáhla k devizové intervenci a na podporu domácí měny prodala zhruba 700 milionů dolarů. Stalo se tak poprvé od 10. listopadu, kdy banka umožnila volný pohyb rublu.

Rusko intervenuje a míří k recesi (zdroj: ČT24)

Vyhlídky ruského hospodářství nejsou pro následující měsíce vůbec příznivé. Ministerstvo financí v roce 2015 počítá s propadem HDP o 0,8 procenta. Tvrdou realitu ale obyvatelé pociťují už teď. Potýkají se hlavně s rostoucími cenami zboží. „Je to samozřejmě špatné. To, co jsem dřív utratila za jídlo na týden, mi teď stačí sotva na dva dny. Nejvíc zdražují právě potraviny, a to je velká část mého rozpočtu,“ podotkla důchodkyně Karina Chachanová. 

Kromě sankcí trápí ruskou ekonomiku hlavně cena ropy, která se drží pod sedmdesáti dolary za barel. V pondělí byla dokonce nejlevnější od října 2009. Rusko je přitom největší producent ropy na světě. Ztráty zřejmě přesáhnou 100 miliard dolarů. Situaci nijak neulehčilo ani nedávno oznámené ukončení projektu South Stream, plynovodu, který měl přivádět ropu do Evropy jižní cestou mimo ukrajinské území.

„Intervence jsou pouze dočasné řešení. Nezabrzdí pád rublu, pokud budou dál trvat finanční sankce Evropské unie a Spojených států vůči Rusku a propad cen ropy,“ domnívá se hlavní ekonom ERA Jan Bureš.

S cenou černého zlata ruku v ruce klesá i rubl. Ten se jen letos propadl o 40 procent. „Rubl je na měnící se ceny ropy velmi citlivý. Jestliže ropa zlevní, rubl udělá to samé. Zřetelné oslabení rublu vůči americké a evropské měně bylo vidět už v listopadu. V posledních několika dnech dosáhl dolar a euro dokonce historického maxima,“ prohlásil Nikita Bekasov, mluvčí Moscow Exchange. 

  • Centrální banka 10. listopadu oznámila, že přestává stanovovat takzvané fluktuační pásmo pro kurz rublu a umožní kurzu volný pohyb. Dodala ale, že v případě ohrožení finanční stability hodlá na devizovém trhu intervenovat. Rozsah pondělních intervencí byl relativně nízký, v říjnu centrální banka na podporu domácí měny často prodávala více než dvě miliardy dolarů denně.

S plánem na záchranu rublu proto přišla ruská centrální banka, když provedla měnovou intervenci. A strmý pád skutečně přibrzdila. Ruská měna včera obchodování uzavřela se ztrátou přes 1,5 procenta. Během dne přitom vůči dolaru klesala až sedmiprocentním tempem. Jak bude devizová intervence účinná i v budoucnu, ale podle odborníků zatím není jasné.

Stabilita měny byla jedním z hlavních úspěchů vlády ruského prezidenta Vladimira Putina. Letošní propad rublu ale oživuje vzpomínky na měnovou krizi roku 1998. Rok před Putinovým nástupem k moci tehdy pád rublu vedl k uzavírání bank a ztrátě úspor obyvatelstva.