Francouzský premiér v Praze – lobbuje za jádro a posnídá s disidenty

Praha – Neúspěch francouzské Arevy v tendru na dostavbu Temelína nás neodradil. S tímto poselstvím předstoupil v Praze francouzský premiér Manuel Valls a deklaroval zájem Paříže soutěžit o české jaderné zakázky i v budoucnu. Na státní návštěvu přijel v předvečer šestadvacátého výročí snídaně, kterou pro české disidenty uspořádal francouzský prezident Francois Mitterrand, a podle západních agentur má jeho cesta signalizovat konec izolace, do které českou diplomacii vehnal Václav Klaus.

„Chtěli bychom v jaderné energetice posílit spolupráci s Českou republikou a zúčastnit se velkých projektů, které budou strategického významu, zejména pokud jde o rozšíření dvou jaderných elektráren,“ uvedl Valls na tiskové konferenci po jednání se svým českým protějškem Bohuslavem Sobotkou. „Až se Česká republika rozhodne, jak to s jejich rozšiřováním dopadne, chceme se v každém případě zúčastnit.“

Součástí Vallsovy delegace jsou proto i zástupci francouzských energetických koncernů Areva a EDF. Právě Areva se přihlásila do (později zrušeného) tendru na dostavbu dvou bloků Temelína, ze soutěže ale byla posléze vyřazena.

Prezident Miloš Zeman ji už dříve vyzval, aby se do případného nového tendru zapojila. Česká vláda totiž nyní zvažuje, že by v Temelíně a Dukovanech mohlo vyrůst po jednom novém bloku, což dnes nepřímo uvedl i Sobotka. „Máme zájem na tom, abychom rozvíjeli výrobu z jádra v obou stávajících jaderných elektrárnách, které máme v České republice,“ řekl s tím, že Česko připravuje novou strategii rozvoje jaderné energetiky. Zároveň ocenil, že Paříž má na využívání jaderné energie stejný názor jako Praha. „Je velmi důležité, že v Evropě jsou země jako Francie, které rozumí potřebám České republiky udržet výrobu z jádra jako součást energetického mixu.“

My, kteří spolu chceme podnikat

V obchodním duchu se nesla i jednání s hlavou státu. „Pan prezident (Miloš Zeman) deklaroval, že udělá vše pro to, aby příliv francouzských investic do ČR zesílil,“ sdělil ke schůzce s Vallsem mluvčí Hradu Jiří Ovčáček a zopakoval tak postoj vládní diplomacie. Podle Sobotky má Česko zájem o posílení obchodu s Francií a o spolupráci na modernizaci průmyslu, v nových technologiích, ve vědě, výzkumu a inovacích a na vytváření společných vědeckých týmů.

Novým hospodářským impulzům na lince Praha–Paříž může napomoci i úterní Česko-francouzské ekonomické fórum, na němž oba předsedové vlád vystoupí. Účastníci budou diskutovat o energetice, financování a řízení infrastrukturních projektů, investičních příležitostech a ekonomické spolupráci. Vallse navíc nedoprovází jen zástupci Arevy, do Prahy s sebou přivezl představitele velkých francouzských podniků, mimo jiné ředitele vodárenské společnosti Veolia Antoina Frérota a šéfa reklamní a marketingové agentury Havas Yannicka Bollorého.

Agentura AFP hlásí konec izolace

Ještě před projevy na obchodním fóru si Valls se Sobotkou a šéfem české diplomacie Zaorálkem připomene na francouzském velvyslanectví snídani prezidenta Francoise Mitterranda s československými disidenty a signatáři Charty 77 v čele s Václavem Havlem. Schůzka se tehdy stala symbolem rostoucího významu protikomunistické opozice v Československu na konci 80. let. Přesně po 26 letech mají na stejné místo dorazit z tehdejších účastníků setkání Petr Uhl a Karel Srp (okolnosti snídaně s Mitterandem si připomeňte zde).

Podle francouzské agentury AFP by návštěva Vallse měla ilustrovat konec izolace Prahy na evropské scéně poté, co začátkem loňského roku skončil ve funkci euroskeptický prezident Václav Klaus. Odlišně ale vidí situaci pražský korespondent francouzského listu Le Monde Fabrice Martin-Plichta; podle něj jde Vallsovi primárně o zájmy domácí ekonomiky. „Obchodní záležitosti jsou priorita dnešní francouzské vlády, potřebuje, aby víc prodávala, nebo aby se investovalo víc do Francie, aby hospodářství rostlo,“ konstatoval v Událostech, komentářích.

Korespondent Le Monde: Francie hledá cestu k povzbuzení ekonomiky (zdroj: ČT24)