Unie chce dohled nad klimatickými závazky jednotlivých zemí

Lima – Evropská unie prosazuje vytvoření přísnější kontroly nad plněním klimatických závazků jednotlivých zemí. Brusel přišel s tímto požadavkem na začátku druhého týdne klimatické konference v peruánské Limě, kde se chystají základy nové dohody o ochraně klimatu pro příští rok. Největší světoví znečišťovatelé ovzduší Čína a Spojené státy ale snahu EU nepodpořili.

„Měl by existovat proces hodnocení. To je naprosto nevyhnutelné,“ prohlásil v Limě španělský eurokomisař pro energetiku a ochranu klimatu Miguel Arias Caňete. EU se v říjnu zavázala k omezení emisí CO2 k roku 2030 o 40 procent proti hodnotám z roku 1990. OSN stanovila neformální a nevynutitelné datum, dokdy mají i zbylé státy předložit své závazky, na 31. březen příštího roku. Dohodu nahrazující současný málo funkční Kjótský protokol by pak měly vlády téměř dvou set zemí světa schválit příští prosinec v Paříži. 

Proti evropskému požadavku se v Limě postavila Čína, která dala najevo neochotu dovolit dalším zemím kontrolovat její politiku. Peking požaduje, aby se na peruánské konferenci nepřijala ani zmínka o možných kontrolách dodržování termínů a závazků. Spojené státy se postavily mezi obě strany, když otázku kontroly označily za „nikoli klíčovou“ a nehodlají usilovat o její zařazení mezi výsledky limského jednání. 

Eurokomisař pro energetiku a ochranu klimatu Miguel Arias Caňete
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Obě země, které nejsou signatáři Kjótského protokolu, přitom slíbily podílet se na nové dohodě pro Paříž: zatímco Washington hodlá snížit emise do roku 2025 o 26 až 28 procent oproti roku 2005, Peking přislíbil, že emise v Číně začnou klesat nejpozději okolo roku 2030.  

Minulý týden například meteorologové v rámci konference uvedli, že letošní rok se může v souvislosti s nezvykle vysokými teplotami oceánu stát vůbec nejteplejším v historii měření. Podle Světové meteorologické organizace byla teplota vzduchu nad pevninou a oceány za prvních deset měsíců letoška o 0,57 stupně Celsia vyšší, než je průměr 14 stupňů z let 1961 až 1990. Tento údaj se přesně shoduje s číslem z dosud nejteplejšího roku 2010, a bude tedy záležet na měřeních z posledních dvou měsíců, zda jej výší teploty překoná, či ne. Dalšími roky v pořadí těch nejteplejších jsou 2005 a 1998. 

Většina vědců se shoduje, že globální nárůst teplot je způsoben především lidskou činností. Skeptici naproti tomu namítají, že teploty vzrostly před koncem století, ale za posledních 15 let se nijak významně nemění, ačkoli příliv skleníkových plynů do atmosféry neslábne.