Turisté poprvé překročí rekordní hranici 8 milionů

Praha – Turistů, kteří navštíví Česko, bude letos opět rekordní počet. Do tuzemských hotelů a penzionů jich letos zavítá celkem 8 milionů, tedy o 2,5 procenta meziročně více. Na odhadu se shodla agentura CzechTourism a poradenská společnost Mag Consulting.

„Předpokládáme, že v tomto roce by měla být poprvé překročena hranice osm milionů turistů,“ uvedl ředitel Institutu turismu CzechTourism Jan Herget. Nicméně tempo růstu cestovního ruchu zpomaluje. „Počet přenocování turistů v hromadných ubytovacích zařízeních v ČR zůstane v letošním roce na stejné úrovni, jako tomu bylo v roce 2013,“ dodal analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek. Úbytek ruských turistů zapříčiněný sankcemi podle něj dosáhne 80 až 85 tisíc návštěvníků. Nicméně tato ztráta by měla být plně nahrazena turisty z jiných zemí, především z Německa, Slovenska a Spojeného království.

Národnostní složení první desítky se v posledních letech proměňuje. Vypadlo například Španělsko a bylo nahrazeno Rakouskem. V TOP 10 je jediným zámořským trhem USA. „Ale na 11. příčce už jsou turisté z Číny a jejich počty velmi rapidně narůstají, stejně tak počty jihokorejských turistů. Dá se tedy očekávat, že v nejbližších letech se objeví v první desítce,“ dodal Herget.

Za první tři čtvrtletí letošního roku byl podle údajů statistiků zaznamenán nejvyšší nárůst počtu turistů z Indie (+25 %), Číny (+22 %) a Jižní Koreje (+20,2 %). „Na rozdíl od ruských turistů, kteří průměrně realizují v ČR pět přenocování, tito turisté ze vzdálenějších zemí realizují v ČR pouze dvě přenocování,“ dodal Beránek.

Turisté utratili v Česku více než loni

Turisté utratili v létě v České republice o 1,5 miliardy Kč více než loni. Příjmy Česka z příjezdového cestovního ruchu dosáhly ve třetím čtvrtletí hodnoty 36,4 miliardy korun. Vyplývá to ze statistiky platební bilance, kterou v pátek zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Od počátku roku do konce třetího čtvrtletí utratili zahraniční turisté v Česku celkem 103,6 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o dvě procenta. Za pozitivními výsledky platební bilance cestovního ruchu stojí především rostoucí příjezdy turistů z blízkých evropských zemí, uvedla agentura CzechTourism.