Tisíce Slováků přišly o dávky – odmítly si je odpracovat

Bratislava – Několika tisíc chudých Slováků přišlo letos o sociální dávky kvůli tomu, že odmítli pracovní nabídku. Od letoška totiž platí nový zákon, podle kterého se musí žadatelé zapojit do drobných prací ve prospěch obce. Ale pouze v případě, že je k tomu úřady vyzvou. Zákon už nechala ombudsmanka i opozice přezkoumat ústavním soudem, ten ještě nerozhodl.

„V průměru 4 000 příjemců (měsíčně) odmítlo pracovní nabídku a v souladu se zákonem jim byla dávka snížena nebo odebrána,“ uvedla Veronika Černá ze slovenského ústředí práce, sociálních věcí a rodiny. Nejčastěji tímto způsobem přišli o základní sociální dávku v měsíční výši 61,60 eura (1 700 korun) obyvatelé z východního a středního Slovenska, kde je nižší životní úroveň než v západní části země.   

Na pětimilionovém Slovensku pobírá sociální dávky zhruba 150 tisíc lidí. Jde zejména o obyvatele, kteří jsou bez práce delší dobu a kteří nemají nárok na podporu v nezaměstnanosti. Povinnost odpracovat dávku v hmotné nouzi se podle Černé měsíčně týká v průměru 78 tisíc lidí, na které se nevztahuje výjimka například z důvodu nemoci nebo péče o malé dítě.      

Zmiňovaný zákon sice začal platit už na začátku roku, ale kvůli přípravám na nová pravidla povinnost odpracovat si sociální dávky vstoupila do praxe až v létě. Do drobných prací ve prospěch obcí, a to například v administrativě nebo v podobě uklízení veřejných prostranství či dobrovolnické činnosti, se lidé odkázaní na sociální dávky musejí zapojit pouze v případě, že je úřady k práci vyzvaly. Černá uvedla, že pracovní nabídku dostává více než 95 procent lidí, kteří by si dávku měli odpracovat.   

Podle ombudsmanky jde o nucené práce

Povinnost odpracovat si sociální dávky by mohl zrušit slovenský ústavní soud, na který se kvůli zákonu obrátili opoziční poslanci a veřejná ochránkyně práv Jana Dubovcová. Ombudsmanka v podnětu z letošního ledna kromě jiného tvrdila, že podmínění sociálních dávek účastí na přidělených pracích nebo na dobrovolnické činnosti snižuje lidskou důstojnost a že jde o nucené práce, které jsou zakázány. Ústavní soud však v této věci ještě nerozhodl.  

Kritici nových pravidel vyplácení sociálních dávek na Slovensku v minulosti upozornili na rozhodnutí českého ústavního soudu, podle kterého je veřejná služba pro nezaměstnané v rozporu se zákazem nucené práce i s některými základními právy.