Členství v jezdecké federaci zdražilo o stovky procent, někteří kritizují podivné hlasování

Spor o příspěvky v jezdecké federaci (zdroj: ČT24)

Někteří členové České jezdecké federace se bouří kvůli zvyšování příspěvků. Členům i rekreačním jezdcům nad patnáct let podražilo členství o čtyři sta procent. Část vedení upozorňuje, že k hlasování došlo za nestandardních podmínek. Federace sdružuje přes osmnáct tisíc členů.

Někteří jezdci a majitelé koní kritizují postup federace, vadí jim výrazné zdražení členství, které bylo údajně schválené za nestandardních podmínek. „Vzhledem k tomu, že jsme oficiální částky na zvýšení poplatků dostali čtyři dny předem, bylo hlasování ve stresu,“ poznamenal radní a člen České jezdecké federace a předseda jezdeckého oddílu TJ Krakonoš Alex Pejos.

Místo stokoruny mají členové zaplatit pět set korun ročně. Při prvním hlasování zvýšení členství neprošlo, napodruhé získalo všechny hlasy. „Respektovala bych zvýšení adekvátní, každý rok trochu. Ale ten skok je obrovský,“ řekla majitelka jezdeckého klubu Markéta Černochová. „Přímo v klubu mi řekli, že si nebudou pro letošní rok platit příspěvky,“ podotkla spolumajitelka jezdeckého klubu Markéta Mertlíková.

Členové se ptají na výhody

Prezident federace Radek Rouč změny obhajoval na sociálních sítích. Podle něj členové získají i výhody. České televizi poskytl pouze písemné vyjádření. „Děkujeme za zaslané dotazy, k interním záležitostem našeho spolku se nebudeme v současné chvíli vyjadřovat,“ napsal.

Kvůli sporu uvnitř federace uvažuje řada jezdců už teď o ukončení členství. „Zvažují, jestli vůbec budou dál členové České jezdecké federace. Nemají z toho žádné výhody,“ řekla Černochová.

Osm ze třinácti radních požaduje nové hlasování o výši příspěvků. Mimořádnou radu ale musí svolat prezident federace.